Ivóvíz hálózatok fertőtlenítése: intézményi és otthoni vízhálózat fertőtlenítés

vízfertőtlenítés

Vízhálózatok teljeskörű fertőtlenítése, vízfertőtlenítés: mikor szükséges?

Az ivóvíz tisztasága alapvető elvárás szinte minden épületben: legyen szó akár egy otthonról, akár egy nagy forgalmat bonyolító intézményről vagy üzletről. Nem csak életünk, egészségünk szempontjából fontos, de sok esetben hatósági szempontból is követelmény az ivóvíz minőségét tanúsító akkreditált vízvizsgálati jegyzőkönyv bemutatása: ilyen például a működési engedély üzletnyitás során, a használatbavételi engedély, vagy az ingatlanvásárlás során hitelfelvétel esetén a banknak küldött igazolás az ivóvíz meglétéről.

Ennek értelmében a vízhálózat fertőtlenítésére gyakran akkor kerül sor, amikor egy hatósági eljárás során a vízmintavétel pozitív eredményt hozott, vagy az épületben a hálózati vízzel problémák lépnek fel. 
 

Vízhálózat fertőtlenítése az Aqua Solutions Kft.-vel

  • Szolgáltatásaink árát igyekszünk kedvezően megszabni.
  • A megfelelőségre garancitát vállalunk.
  • Így elegendő 1 céggel kapcsolatot tartanod, nem kell külön vizsgálólaboratóriumot és gépészt/vízszerelőt keresni.
  • Nagy figyelmet fordítunk ügyfeleink magas színvonalú kiszolgálására, problémáik megoldására.
  • Környezetanalitikai munkán során kizárólag NAH által akkreditált partnerlaboratóriumokkal dolgozunk együtt.

Kinek lehet szüksége a vízhálózat fertőtlenítésére? 

A legtöbb esetben a vízhálózat fertőtlenítésére akkor kerül sor, ha egy hatóság által előírt bevizsgálás során a begyűjtött vízmintában a laboratórium kórokozót talál, és emiatt az eljáró hatóság az engedélyt megtagadja, a vízben található kórokozó egészségügyi kockázatot jelent. 
 

Vízfertőtlenítés üzletek, intézmények esetében pozitív vízmintát követően

Különböző üzletek, vendéglátóipari egységek és intézmények esetében a működési és használatbavételi engedélyekhez, valamint egyéb ügyintézésekhez a hatóság kötelezően írja elő a vízmintavételt és az ivóvíz bevizsgálását.  

Amennyiben akkreditált laboratóriumunk a víz bevizsgálás során kórokozókat azonosít a vízmintában, az engedély nem adható ki és a vízhálózat fertőtlenítése szükségessé válik. 
 

Otthoni vízhálózat fertőtlenítés pozitív vízmintát követően

A vízfertőtlenítés nem kizárólag az üzleteket és intézményeket érinti, sok esetben szükség lehet az otthoni vízhálózat fertőtlenítésére is. 

Erre gyakran építkezések, felújítások során kerülhet sor: amennyiben a vízhálózat a munkálatok során megbontásra kerül, a használatbavételi engedély kiadásának feltételeként a hatóságok vízmintavételre és ivóvíz bevizsgálásra kötelezheti a tulajdonost. 

Amennyiben ezen folyamat során a laboratóriumi vizsgálat az ivóvízben baktériumot talál, az otthoni vízhálózat fertőtlenítése jelenthet megoldást. 


A vízhálózat fertőtlenítése egyéb okokból 

Nem csak hatósági ellenőrzések során feltárt baktériumtelepek esetén lehet azonban szükséges a víz fertőtlenítése, de akkor is, ha egyéb okokból jelent gondot a vízminőség: például amikor rendszeresen büdös víz folyik a csapokból.
 

Hogy kerülnek kórokozók, baktériumok a vízbe?

A fentiek alapján egyértelmű tehát, hogy a vízhálózat fertőtlenítésre akkor kerül sor, amikor pozitív vízmintát találunk a bevizsgálás során vagy valamilyen "tünetet" észlelünk, amely gondot okoz az ivóvízzel kapcsolatban. De hogy kerülnek kórokozók a vízhálózatba? 


Minden hálózati ivóvíz szolgáltató garanciát vállal arra, hogy a szolgáltatott víz minősége megfelel a vonatkozó kormányrendelet határétékeinek, így a helyi vízművekre hárítani a felelősséget nem lehet, csak abban az esetben lehet tőlük várni a megoldást, ha az akkreditált vízmintát a vízóránál, közvetlenül a bejövő víznél vettük. Más esetekben sokkal valószínűbb, hogy a gondot okozó baktérium telepek az épület vízhálózatán belül vannak megtelepedve és beszennyezik az egyébként tiszta ivóvizet.

A kórokozó bejutásának számos oka lehet, például új épületben új vízhálózat kiépítése, vagy meglévő épület vízhálózatának megbontása/bővítése során a szakemberek nem, vagy nem megfelelően végezték el a hálózat vegyszeres átmosását, vagy hőfertőtlenítését. Ilyen esetekben szükséges a vízhálózat fertőtlenítése, amely megoldja ezt a problémát és az ezt követően végzett vízmintavétel és vízvizsgálat eredménye megfelelő lesz.

Fertőzött kútvizek, amennyiben a kút látja el az épületet vízzel, szintén beszennyezhetik a
vízhálózatot, ilyen esetekben a kút és a hálózat együttes fertőtlenítése szükséges.

Többek között a következő baktériumok fertőtlenítését vállaljuk: Coliform, E.coli,
Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, Telepszám 22/37 °C-on, Legionella

Cégünk teljeskörű ügyintézést vállal, így a vízmintavételtől a vízhálózat fertőtlenítését követő kontroll mintáig elkísérjük kedves ügyfeleinket! 
 

Hogyan történik a vízhálózat fertőtlenítése? 

A vízhálózat fertőtlenítését minden esetben tapasztal szakember végzi a szolgáltatás minőségének biztosítása érdekében. A hálózatot a megbontását követően feltöltjük vegyszeres oldattal, majd általában 24 óra elteltével leengedjük és átmossuk a rendszert. Ezután az épület vízhálózata az eredeti állapotába kerül visszaállításra, kútvíz és szolgáltatott víz esetén egyaránt.

A felhasznált vegyszert az alapján választjuk ki, hogy milyen baktériumok vannak jelen a hálózatban, hiszen nem minden fertőtlenítőszer alkalmas minden kórokozó elpusztítására, ezért is kockázatos nem hozzáértő szolgáltatót választani, gyakran találkozni olyan esetekkel, amikor a fertőtlenítést követően sem megfelelő a vízvizsgálati eredmény. Mi azonban pénzvisszafizetési garanciát vállalunk arra, hogy a fertőtlenítést követő vízminta értékei megfelelőek lesznek!

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING

Hírek, blog

További bejegyzések