Ivóvíz hálózatok fertőtlenítése: intézményi és otthoni vízhálózat fertőtlenítés

vízfertőtlenítés

Vízhálózatok teljeskörű fertőtlenítése, vízfertőtlenítés: mikor szükséges?

Az ivóvíz tisztasága alapvető elvárás szinte minden épületben: legyen szó akár egy otthonról, akár egy nagy forgalmat bonyolító intézményről vagy üzletről. Nem csak életünk, egészségünk szempontjából fontos, de sok esetben hatósági szempontból is követelmény az ivóvíz minőségét tanúsító akkreditált vízvizsgálati jegyzőkönyv bemutatása: ilyen például a működési engedély üzletnyitás során, a használatbavételi engedély, vagy az ingatlanvásárlás során hitelfelvétel esetén a banknak küldött igazolás az ivóvíz meglétéről.

Ennek értelmében a vízhálózat fertőtlenítésére gyakran akkor kerül sor, amikor egy hatósági eljárás során a vízmintavétel pozitív eredményt hozott, vagy az épületben a hálózati vízzel problémák lépnek fel. 
 

Vízhálózat fertőtlenítése az Aqua Solutions Kft.-vel

  • Szolgáltatásaink árát igyekszünk kedvezően megszabni.
  • A megfelelőségre garancitát vállalunk.
  • Így elegendő 1 céggel kapcsolatot tartanod, nem kell külön vizsgálólaboratóriumot és gépészt/vízszerelőt keresni.
  • Nagy figyelmet fordítunk ügyfeleink magas színvonalú kiszolgálására, problémáik megoldására.
  • Környezetanalitikai munkán során kizárólag NAH által akkreditált partnerlaboratóriumokkal dolgozunk együtt.

Kinek lehet szüksége a vízhálózat fertőtlenítésére? 

A legtöbb esetben a vízhálózat fertőtlenítésére akkor kerül sor, ha egy hatóság által előírt bevizsgálás során a begyűjtött vízmintában a laboratórium kórokozót talál, és emiatt az eljáró hatóság az engedélyt megtagadja, a vízben található kórokozó egészségügyi kockázatot jelent. 
 

Vízfertőtlenítés üzletek, intézmények esetében pozitív vízmintát követően

Különböző üzletek, vendéglátóipari egységek és intézmények esetében a működési és használatbavételi engedélyekhez, valamint egyéb ügyintézésekhez a hatóság kötelezően írja elő a vízmintavételt és az ivóvíz bevizsgálását.  

Amennyiben akkreditált laboratóriumunk a víz bevizsgálás során kórokozókat azonosít a vízmintában, az engedély nem adható ki és a vízhálózat fertőtlenítése szükségessé válik. 
 

Otthoni vízhálózat fertőtlenítés pozitív vízmintát követően

A vízfertőtlenítés nem kizárólag az üzleteket és intézményeket érinti, sok esetben szükség lehet az otthoni vízhálózat fertőtlenítésére is. 

Erre gyakran építkezések, felújítások során kerülhet sor: amennyiben a vízhálózat a munkálatok során megbontásra kerül, a használatbavételi engedély kiadásának feltételeként a hatóságok vízmintavételre és ivóvíz bevizsgálásra kötelezheti a tulajdonost. 

Amennyiben ezen folyamat során a laboratóriumi vizsgálat az ivóvízben baktériumot talál, az otthoni vízhálózat fertőtlenítése jelenthet megoldást. 


A vízhálózat fertőtlenítése egyéb okokból 

Nem csak hatósági ellenőrzések során feltárt baktériumtelepek esetén lehet azonban szükséges a víz fertőtlenítése, de akkor is, ha egyéb okokból jelent gondot a vízminőség: például amikor rendszeresen büdös víz folyik a csapokból.
 

Hogy kerülnek kórokozók, baktériumok a vízbe?

A fentiek alapján egyértelmű tehát, hogy a vízhálózat fertőtlenítésre akkor kerül sor, amikor pozitív vízmintát találunk a bevizsgálás során vagy valamilyen "tünetet" észlelünk, amely gondot okoz az ivóvízzel kapcsolatban. De hogy kerülnek kórokozók a vízhálózatba? 


Minden hálózati ivóvíz szolgáltató garanciát vállal arra, hogy a szolgáltatott víz minősége megfelel a vonatkozó kormányrendelet határétékeinek, így a helyi vízművekre hárítani a felelősséget nem lehet, csak abban az esetben lehet tőlük várni a megoldást, ha az akkreditált vízmintát a vízóránál, közvetlenül a bejövő víznél vettük. Más esetekben sokkal valószínűbb, hogy a gondot okozó baktérium telepek az épület vízhálózatán belül vannak megtelepedve és beszennyezik az egyébként tiszta ivóvizet.

A kórokozó bejutásának számos oka lehet, például új épületben új vízhálózat kiépítése, vagy meglévő épület vízhálózatának megbontása/bővítése során a szakemberek nem, vagy nem megfelelően végezték el a hálózat vegyszeres átmosását, vagy hőfertőtlenítését. Ilyen esetekben szükséges a vízhálózat fertőtlenítése, amely megoldja ezt a problémát és az ezt követően végzett vízmintavétel és vízvizsgálat eredménye megfelelő lesz.

Fertőzött kútvizek, amennyiben a kút látja el az épületet vízzel, szintén beszennyezhetik a
vízhálózatot, ilyen esetekben a kút és a hálózat együttes fertőtlenítése szükséges.

Cégünk teljeskörű ügyintézést vállal, így a vízmintavételtől a vízhálózat fertőtlenítését követő kontroll mintáig elkísérjük kedves ügyfeleinket! 
 

Hogyan történik a vízhálózat fertőtlenítése? 

A vízhálózat fertőtlenítését minden esetben tapasztal szakember végzi a szolgáltatás minőségének biztosítása érdekében. A vízhálózat fertőtlenítését illetően két eljárásrendet alkalmazunk:
- az egyszeri vízhálózat fertőtlenítést
- és a folyamatos vízkezelést. 
 

Egyszeri vízhálózat fertőtlenítés

Az egyszeri vízhálózat fertőtlenítés során a vízhálózaton egy megfelelő beadagolási pontot keresünk, ahová a hálózatfertőtlenítés idejére vegyszeradagoló állomást építhetünk be. Ez a beadagolási pont a csővezeték elágazása előtt kell, hogy legyen anak érdekében, hogy a víz az összes ágba elvigye a fertőtlenítőszert. 

A hálózat megbontását követően mennyiségarányosan kezdjük el adagolni az engedéllyel rendelkező ivóvíz fertőtlenítő vegyszert a vízhálózatba: a munkálatokat 2 fő végzi - amelyek közül az egyik kolléga a vegyszeradagolást csinálja, a másik fő pedig a végpontokon ellenőrzi a vegyszer koncentrációját. Amikor a fertőtlenítéshez szükséges vegyszer az összes végponton kimutatható, elzárjuk a vizet, és minimum 4-5 órán keresztül hagyjuk dolgozni a vegyszert.

Fontos! A vízhálózat vegyszerrel történő feltöltése után rendkívül fontos, hogy a csapokat senki ne nyissa ki, és a víz fogyasztása ilyenkor szigorúan tilos! 
 

Árak: 

- Fertőtlenítőszer: 3.000 Ft + ÁFA / kg (a végösszeg függ a felhasznált mennyiségtől) 
- Mérőcsík, a vegyszerszint méréséhez a végpontokon: 7.900 Ft + ÁFA 
- Munkadíj: 20.000 Ft + ÁFA / fő / óra 
- Anyagdíj: amennyiben fel kell használnunk olyan anyagot (csapot, szűrőt, csatlakozót stb.), amit ott kell hagynunk, akkor annak költsége felszámolásra kerül. Részleteket a helyszínen tudunk egyeztetni. 
- Kiszállási díj Budapesten és Pest megyében (max Bp. + 40Km): 11.900 Ft + ÁFA
Kiszállási díj Pest megyében Bp.-től 40 Km-nél távolabbi címre: 16.900 Ft + ÁFA
Kiszállási díj Pest megyén kívül: egyedi árajánlat alapján

Az egyszeri vízhálózat fertőtlenítésének végösszege függ attól, hogy a vegyszer behatási idejének elteltével szükséges-e újra kiszállnunk a címre a vegyszerszintet ellenőrizni és azt leengedni, vagy ezt a folyamatot elvégzi a Megrendelő. A mérőcsíkkal a vegyszerszintet egyszerűen ellenőrizheti maga is, így ezt a folyamatot igény esetén bárki elvégezheti. 
 

Folyamatos vízkezelés

A folyamatos vízkezelés során a vízhálózatra egy fix telepítésű vegyszeradagoló állomást építünk be, amely folyamatosan adagolja a szükséges ivóvízfertőtlenítő szert. Ebben az esetben a vegyszerszint úgy kerül meghatározásra hogy az határértéken belül maradjon, így a víz fogyasztásra alkalmas marad. 
 

Árak:

- Vegyszeradagoló állomás 1"-os hálózatra: 379.000Ft + ÁFA 
(tartalmazza a jeladós vízórát, jelkábelt, Grundfos vagy Stenner vegyszeradagoló szivattyút, vegyszertartályt) 
- Fertőtlenítőszer: 3.000 Ft + ÁFA / kg (a felhasznált mennyiséget kell kifizetni) 
- Mérőcsík, a vegyszerszint méréséhez a végpontokon: 7.900 Ft + ÁFA 
- Munkadíj: 20.000Ft + ÁFA / fő / óra 
- Anyagdíj: szintén a helyszín ismeretében számítható 
- Kiszállási díj Budapesten és Pest megyében (max Bp. + 40Km): 11.900 Ft + ÁFA
Kiszállási díj Pest megyében Bp.-től 40 Km-nél távolabbi címre: 16.900 Ft + ÁFA
Kiszállási díj Pest megyén kívül: egyedi árajánlat alapján


A munka elvégzését követően a kontroll vizsgálat ára: 

Részletes bakteriológiai vizsgálat: 25.800 Ft + ÁFA 
VAGY 
Ellenőrző bakteriológiai vizsgálat: 19.800 Ft + ÁFA 

- Akkreditált vízmintavétel díja: 3.200 Ft + ÁFA
- Kiszállási díj: 11.900 Ft + ÁFA-tól 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések