Kútvíz bevizsgálás: fúrt kút bevizsgálás, ásott kút bevizsgálás kútvíz minőségének bevizsgálása

kútvíz bevizsgálás

Kútvíz bevizsgálás, fúrt és ásott kutak vizének vizsgálata: mit tartalmaz?

•    a kútvíz bevizsgálás során ellenőrizzük a víz bakteriológiai összetételét, hogy kiderüljön, van-e a kútvízben valamilyen szerves fertőzés
•    elemezzük a kútvíz kémiai összetételét
•    vizsgáljuk, hogy a kútvízben található-e szennyvíz általi szennyeződés
•    megnézzük, hogy milyen a kútvíz keménysége, milyen oldott ásványi anyagokat, fémeket tartalmaz
•    mérjük, hogy a vizsgált kútvíz mekkora mértékben tartalmaz szulfátokat, tartalmaz-e nitritet vagy nitrátot
•    meghatározzuk, hogy pontosan mire használható a kútvíz (pl.: ivásra, főzésre, fürdőzésre, öntözésre, stb.)
 

Kútvíz bevizsgálás ingyenes szaktanácsadással

A kútvíz bevizsgálás eredményét nem szükséges egyedül értelmezned. Cégünk minden esetben arra törekszik, hogy minden ügyfelünk elégedetten, a lehető legpontosabb információkkal a kezében távozzon, ezért kútvíz bevizsgálás szolgáltatásunkon felül ingyenes szaktanácsadást biztosítunk!

Kútvízzel, fúrt kutak vizével kapcsolatos tanácsadásunk keretén belül nem csupán pontos információkkal gazdagodsz majd kutad vízének felhasználási módjairól, de a bevizsgálás során esetlegesen kimutatott problémák megoldása kapcsán is ellátunk tanácsokkal. 
 

Pontosan mit elemzünk a kútvíz bevizsgálás során? 

Bakteriológai vizsgálat: 

Coliformszám, Escherchia coli szám, Enterococcus szám, Pseudomonas aeruginosa szám, telepszám 22 °C-on, telepszám 37 °C-on)
Várható határidő: 1 hét
 

Vízkémiai vizsgálat:

pH, vezetőképesség, összes keménység, kalcium, magnézium, p-lúgosság, m-lúgosság, hidrogén-karbonátion, fluorid, klorid, nitrit, nitrát, bromid, szulfát, foszfát, ammónium, KOIps, vas (oldott), mangán (oldott), nátrium, kálium. (21 paraméter)
Várható határidő: 1 hét

A megjelölt paramétersor a kútvíz bevizsgálása során ivóvízre vonatkozik. Egyéb víztípus esetén a paramétersort a vonatkozó rendeletek és jogszabályok alapján állítjuk össze. 
 

Kútvíz bevizsgálás hozott mintából vagy akkreditált mintavétellel

Ahogy neked kényelmesebb: amennyiben lehetőséged van budapesti irodánkba mintát hozni, a kútvíz bevizsgálást hozott mintából is elvégezzük – de akár akkreditált mintavétellel is kérheted szolgáltatásunkat. 

Szükséges vízmennyiség: 1,5 l 
Mintaleadás: 1033 Budapest, Huszti út 35. Garuda irodaház (A hét minden napján 8:00 és 18:00 között a portán.)

A behozott minták esetében választható vizsgálati csomagajánlatok a lap alján találhatók.
 

Tételdíjak:

- 3/4 paraméteres ellenőrző bakteriológiai vízvizsgálat: 19.800 Ft + ÁFA / vizsgálat
- Általános vízkémiai vizsgálat: 28.800 Ft + ÁFA / vizsgálat
- Akkreditált vízmintavétel díja: 8.200 Ft + ÁFA / mintavételi pont
- Kiszállási díj Budapesten és Pest megyében (max Bp. + 40Km): 11.900 Ft + ÁFA
  (Pest megyében, 1-1 mintavétel esetén a teljes költség 68.900 Ft + ÁFA, amely a fenti tételdíjakból tevődik össze.)
- Kiszállási díj Pest megyében Bp.-től 40 Km-nél távolabbi címre: 16.900 Ft + ÁFA
- Kiszállás a megrendelés napján: kiszállási díj + 50% sürgősségi felár
- Kiszállási díj Pest megyén kívül: egyedi árajánlat alapján

A behozott minták esetében választható vizsgálati csomagajánlatok a lap alján találhatók.
 

Kinek ajánljuk a kútvíz bevizsgálását?

Rengeteg háztulajdonos és mezőgazdasági termelő hagyatkozik a fúrt kutak vizére, legyen szó akár öntözésről, akár ivásról vagy éppen az állatok ivóvízének előállításáról. Fontos azonban tudni, hogy a kútvíz összetételét rengeteg tényező befolyásolhatja, amelyek a vízminőséget negatívan befolyásolják, így felhasználása esetén a kútvíz bevizsgálását rendszeresen javasoljuk elvégezni. 

Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül soroljuk fel a vízminőséget befolyásoló tényezőket:
-    a különböző növényvédő- és permetezőszerek mérgező anyagokat juttathatnak a kútvízbe, amelyet a kútvíz bevizsgálása során ellenőrzünk
-    a vízminőséget nagyban befolyásolhatja a csapadék mennyisége
-    a kútvízben gyakran előfordulnak természetes eredetű szennyeződések, mérgező anyagok (például arzén), melyek jelenlétét a kútvíz bevizsgálása során ellenőrizzük.
-    sajnos nem ritka, hogy a kútvízben bakteriális fertőzések jelennek meg, melyet szintén rendszeresen ellenőrizni érdemes. 
-    akár a közeli ipari tevékenységek is szennyezhetik a kútvizet 


Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a kútvíz bevizsgálását minden olyan háztartás számára 1-3 évente javasoljuk elvégeztetni, akik a kút vizét otthonukban használnák: legyen szó akár csak a növények öntözéséről, medence feltöltéséről, vagy akár fogyasztásról is! A rendszeres kútvíz bevizsgálással nem csak azt tudhatod meg, hogy milyen anyagok találhatóak a kútból kinyert vízben, de arra vonatkozóan is tájékoztatást nyújtunk, hogy milyen felhasználásra javasoljuk a vizet. 

Amennyiben a kútvíz bevizsgálás eredménye valamilyen problémát tár fel, ingyenes szaktanácsadás keretén belül igyekszünk segíteni, hogy kutad arra használhasd, amire csak szeretnéd. 
 

Miért minket válassz a kútvíz bevizsgálásához?

-    csomagajánlataink kiemelkedő ár-érték arányt képviselnek, így a kútvíz bevizsgálásának eredményével biztosan elégedett leszel. 
-    a kútvíz bevizsgálás során alkalmazott Bakteriológiai vizsgálataink eredményei a piacon egyedülálló gyorsasággal, 3 nap alatt, míg a kémiai vizsgálatok eredményei 1 héten belül készülnek el.
-    nagy figyelmet fordítunk ügyfeleink magas színvonalú kiszolgálására, problémáik megoldására. Ez nem csak az akkreditált vízmintavétel szolgáltatásainkra igaz, de a kútvíz bevizsgálása során is arra törekszünk, hogy minden kérdésedre választ kapj: szaktanácsadásunk a csomag részét képezi, így a felmerülő problémák orvoslásában is segítségedre leszünk.
-    Környezetanalitikai munkán során kizárólag NAH által akkreditált partnerlaboratóriumokkal dolgozunk együtt, így a kútvíz bevizsgálásának eredményében biztos lehetsz! 
-    Amennyiben kiszállással, akkreditált mintavétellel szeretnéd bevizsgáltatni kútvized, nálunk arra is van lehetőséged. 
-    A kútvíz bevizsgálása mellett cégünknél az esetlegesen felmerülő problémákra is megoldást találsz: szükség esetén víztisztítót is ajánlunk, hogy ne kelljen több céggel kapcsolatot tartanod. 
 

Miért fontos a kútvíz bevizsgálása, és milyen céllal használhatod a kútvizet? 

A fentiekben már kifejtettük, hogy a kútvíz minősége miként változhat meg az idők során – de miért is kell rendszeresen ellenőrizni a vízminőséget? 
 

Kútvíz bevizsgálása az egészség megőrzéséért – amennyiben fogyasztásra is használnád. 

Saját- és családod egészsége mindennél fontosabb, és a kútvíz bevizsgálással tehetsz is ennek megőrzése érdekében. Sajnos a kutakban nem ritkán vannak jelen olyan kórokozók (baktériumok, vírusok, paraziták), amelyek súlyos fertőzést okozhatnak az emberi szervezetben, ezért ha fogyasztásra is használnád a kútvizet, azt mindenképp javasoljuk évente ellenőrizni! 

A kútvíz bevizsgálásával meggyőződhetünk róla, hogy a vízben nincsenek jelen ilyen kórokozók, vagy ha jelen vannak, lehetőségünk nyílik a szennyeződések kezelésére. Az eljárás során azt is megállapíthatjuk, hogy a kútvíz használható-e ivóvízként, csak forralás után javasoljuk fogyasztását, vagy egyáltalán nem fogyasztható.
 

A kútvíz bevizsgálása, a vízkeménység és a háztartási készülékek működése

A fúrt kút vizének bevizsgálása lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a belőle kinyert víz keménységét, az oldott ásványi anyagok mennyiségét a vízben. A víz keménysége miatt felmerülő problémákról már biztosan hallottál: a legtöbb esetben a vízzel működő háztartási gépekkel kapcsolatban merül fel ez a kifejezés. 

Amennyiben a kútvíz bevizsgálása során fény derül rá, hogy a víz túlzottan sok oldott ásványi anyagot tartalmaz, lehetőséged nyílik tenni ezellen, hogy biztonsággal használhasd háztartási készülékeid! 
 

A kútvíz bevizsgálása medence feltöltése előtt 

A nagy nyári melegben nincs is üdítőbb kikapcsolódás, mint saját medencénkben fürdőzni. Főleg akkor, ha azt a vízszámla megemelése nélkül, kútvízzel tölthetjük fel! 

Azonban mielőtt neki látnál, mindenképp érdemes a kútvizet bevizsgáltatni, hiszen kellemetlen meglepetések érhetnek – ez pedig a legtöbb esetben a kútvíz magas vas- mangán- és foszfát tartalmából fakad, amelyek az algák kialakulásáért felelősek. Bár a legtöbb medenceszakértő egyetért abban, hogy a medence vízének feltöltésére a csapvíz a legalkalmasabb, amennyiben mégis szeretnéd a kútvizet használni erre, annak bevizsgálásával felkészülhetsz az esetlegesen felmerülő problémákkal. Megfelelő vegyszeres kezeléssel a kútvízből is megvalósítható a medence feltöltése! 

Természetesen a medencébe használt kútvíz esetében ugyanúgy fontos a bakteriológiai vizsgálat, hiszen a kórokozó baktériumok jelenléte így is káros lehet egészségetekre. 
 

Kútvíz bevizsgálása locsolás, öntözés előtt

A kútvizet a legtöbben a kert öntözésére, locsolására használják, azonban nem árt tudni, hogy a vízminőség növényeink egészségét is befolyásolják. Különösen fontos az öntözővíz minősége azon gyökérnyövények esetében, amelyeket később elfogyasztunk (pl.: paradicsom), mert egyes veszélyes komponensek (pl.: nitrit) a gyökereken keresztül felszívódnak és így megtalálhatóak lesznek az ételünkben. Bár a kútvíz esetében a talajból kinyert tápanyagok kifejezetten jót tehetnek a növényeknek, a magas vastartalom itt is kockázati tényező lehet ezért jó, ha öntözés előtt bevizsgáltatjuk a vizet – és szükség esetén kezeljük a felmerülő problémát! 
 

Kútvíz bevizsgálás árak, csomagajánlatok és árösszehasonlítás leadott vízminta esetén


 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING

Hírek, blog

További bejegyzések