Legionella vízvizsgálatok és a kockázatelemzés

gyors

eredmények akár 12 napon belül

hivatalos

garantált hatósági megfelelés

megfizethető

áraink a piaci átlag alatt vannak

legionella vizsgálat

Akkreditált legionella vizsgálat teljeskörű ügyintézéssel, egyedülálló gyorsasággal

Magyarországon a 49/2015. (IX.6.) EMMI rendelet alapján 2023 óta számos olyan létesítmény köteles rendszeresen Legionella vizsgálatot végeztetni és kockázatértékelési dokumentációt készíttetni, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. 
Cégünk megbízás alapján a legionella vizsgálat teljes ügymenetében ügyfeleink rendelkezésére áll!

Akkreditált mintavételezéssel és laboratóriumi vizsgálatainkkal, tapasztalt szakértőink által elkészített dokumentációinkkal garantáljuk a hatósági megfelelőséget. Mintavételeink és vizsgálataink országos szinten is egyedülálló gyorsasággal készülnek, így megrendelőink a legionella vizsgálat eredményét akár 2 héten belül kézhez kaphatják.

Melyek a legionella rendeletet érintő legfőbb változások 2023-ban?

2023-ban a vonatkozó rendelet hatályát kiterjesztették, így jelenleg minden minden olyan közintézményre, valamint munkahelyként szolgáló épületre vonatkoznak az elvárások, amelyben a Legionella fertőzés kockázata felmerül. 

Ezen felül ma már nem csupán a használati melegvíz legionella vizsgálata kötelező, de azokban a helyiségekben, ahol a hálózati víz jelenti a fokozott fertőzési kockázatot, ott már az ivóvíz legionella vizsgálata is előírt. 

A vizsálati eredmény mellett valamennyi érintett intézmény és épület számára kötelező az legionella kockázatértékelési dokumentáció elkészítése. 

Hogyan történik a legionella vizsgálat?

Időpontfoglalás vízmintavételezésre

Cégünk egyedülállóan rugalmas munkavégzéssel dolgozik, ezért a legionella vizsgálat során is megvan a lehetősége kedves ügyfeleinknek, hogy akár 2 napon belülre időpontot foglaljanak – egyszerre akár több szolgáltatást megrendelve.
 

Akkreditált mintavételezés legionella vizsgálathoz

A lefoglalt időpontban szakképzett kollégáink a helyszínre kiszállva akkreditált vízmintavételezést végeznek a hatósági elvárásoknak megfelelően. 
 

Legionella vizsgálat akkreditált laboratóriumban

A levett vízmintát kollégáink akkreditált laboratóriumunkba szállítják, ahol megkezdődik a vizsgálat. Bár a legtöbb mikrobiológiai vizsgálat akár 72 órán belül elkészülhet, a Legionella vizsgálat a vonatkozó módszerszabvány előírásai alapján 7-10 napot vesz igénybe. 
Laboratóriumunk akkreditált, az általa kiállított eredményeket minden hatósági eljárásban elfogadják! 


Legionella kockázatértékelési dokumentáció kiállítása

A rendeletben meghatározott legionella kockázatértékelést tapasztalt szakemberek készítik, melynek hatósági megfelelőségére garanciát vállalunk. 
 

Tételdíjak:

- Legionella vízvizsgálat: 19.800 Ft + ÁFA / mintavétel
- Akkreditált vízmintavétel díja: 3.200 Ft + ÁFA / mintavételi pont
- Kiszállási díj Budapesten és Pest megyében (max Bp. + 40Km): 11.900 Ft + ÁFA
  (Pest megyében, 1 mintavétel esetén a teljes költség 34.900 Ft + ÁFA, amely a fenti tételdíjakból tevődik össze.)
- Kiszállási díj Pest megyében Bp.-től 40 Km-nél távolabbi címre: 16.900 Ft + ÁFA
- Kiszállás a megrendelés napján: kiszállási díj + 50% sürgősségi felár
- Kiszállási díj Pest megyén kívül: egyedi árajánlat alapján

Kinek van szüksége legionella vizsgálatra? 

A módosult 49/2015(XI.6.) EMMI – másnéven a Legionella-rendelet – alapján jelenleg minden olyan intézmény számára kötelező a legionella vizsgálat, amely intézményben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. 

De mit jelent ez pontosan? Hogy pontos meghatározást adhassunk, az alábbiakban a legionella baktériumról írunk néhány szót! 
 

A legionella baktérium

A legionella vizsgálat során azt elemezzük tehát, hogy a kockázatnak kitett közegekben megtalálható-e, és ha igen, milyen mértékben a baktérium. 

A legionella egy olyan kórokozó, amely a háztartási melegvíz rendszerek 90%-ában megtalálható, akár a zuhanyzófejben is. További lehetséges fertőző forrása lehet a legionella baktériumnak gyakorlatilag bármilyen használati melegvíz rendszer: szökőkutak, klímaberendezések, párásító rendszerek, pezsgőfürdők, egy akvárium vagy akár a kerti locsoló. A legionella baktérium 20-50 C° között szaporodik, de 60 C° felett elpusztul.

A legionella betegség azonban nem közvetlenül a vízből kerülhet rá az emberre, hanem annak levegő porlaszztott, fertőzött párájából: veszélyt akkor jelent, ha a tüdőbe jut. 
 

Milyen betegséget okoz a legionella baktérium, miért fontos a legionella vizsgálat? 

A baktérium, amennyiben porlasztott formában belélegezzük, a tüdőben a léghólyagocskákig jutva akár halálos kimenetelű, atípusos tüdőgyulladást is okozhat – ezért a legionella vizsgálatot rendelet szabályozza minden olyan közforgalmú intézményben, amelyben a baktérium számára kedvező feltételek találhatóak! 
 

Mik tehát a fokozott kockázatot jelentő közegek, milyen intézményeknek kötelező a legionella vizsgálat? 

A rendelet értelmében tehát minden olyan, közforgalmú intézményben, munkahelyként szolgáló épületben szükséges a rendszeres legionella vizsgálat elvégzése, ahol a vendégek/ott dolgozók a használati melegvízzel érintkeznek. Pontosabban:

„e) Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg: azon 20-50 C° közötti hőmérsékletű víz és az azt tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek használata, működése, bemutatása vagy karbantartása során aeroszol képződés lehetséges;

f) Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmény: olyan közintézmény, valamint munkahelyként szolgáló épület, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található

g) fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő közeg: a nedves hűtőtornyok hűtővize, a Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben üzemelő aeroszol előállító melegvizű medencék (különösen pezsgőmedencék, élménymedencék, hidroterápiás kezelők) vize, az egészségügyi intézmények és a bölcsődék kivételével a szociális intézmények ivó- és használati melegvize, a magánszálláshelyek és falusi szálláshelyek kivételével a szálláshelyek ivó- és használati melegvize, a sportközpontok ivó- és használati melegvize, valamint a büntetés-végrehajtási intézetek ivó- és használati melegvize;

h) fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmények: olyan létesítmények, amelyekben a pontban felsorolt közeg valamelyike található;”


(forrás) 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések