Gyakran ismételt kérdések vízmintavételezésről, vízvizsgálatokról

Gyakran ismételt kérdések vízmintavételezésről, vízvizsgálatokról

Gyakran ismételt kérdések vízmintavételezésről, vízvizsgálatokról

Az alábbiakban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre nyújtunk választ vízmintavételezésről, vízminta bevizsgálásról. 
Gyakran ismételt kérdések vízmintavételezésről, vízvizsgálatokról

Milyen vizsgálatra van szükségem?

Amennyiben hálózati ivóvizet szeretne bevizsgáltatni hatósági célra (pl.: használatbavételi engedély, különengedélyek, HACCP, stb.), úgy akkreditált bakteriológiai (mikrobiológiai) vizsgálatra van szüksége. A bakteriológiai vizsgálat lehet egyszerűsített vagy részletes.  

Hálózati ivóvíz esetében legtöbbször elegendő az egyszerűsített vizsgálat (például használatbavételi engedélyhez), a részletes vizsgálat vendéglátó helyiségekben, élelmiszeripari üzemekben, közforgalmú/egészségügyi intézményekben, stb. lehet indokolt.

A pontos vizsgálati paramétereket illetően a hatóság tájékoztatása vagy a hivatkozott rendelet az irányadó.

Amennyiben kútvizet szeretne bevizsgáltatni, úgy a kémiai és a bakteriológiai vizsgálat elvégzése egyaránt ajánlott.

A kémiai és bakteriológiai vizsgálat eredményei együtt átfogó képet adnak a víz minőségéről.

Amennyiben a kútvíz ivóvíz célú felhasználásra is kerül, úgy érdemes egy arzén vizsgálatot is elvégeztetni.
 

Ki veszi le a vízmintát?

Amennyiben hatósági célra készül a vizsgálat, úgy akkreditált mintavételre van szüksége. Ennek feltétele, hogy a helyszínen egy erre akkreditált szervezet munkatársa vegye le a vízmintát az előírásoknak megfelelően. Ennek hiányában a vizsgálati jegyzőkönyv nem lesz akkreditált, és a hatóság nem fogja elfogadni azt.

Magáncélú vizsgálathoz is javasoljuk az általunk végzett mintavételt, ugyanis a szakszerűtlen mintavétel befolyásolhatja a vizsgálat eredményét.

 

A hatóságok elfogadják a vizsgálati jegyzőkönyveket?

A tőlünk megrendelt vízminta vizsgálatok akkreditált mintavételezést követően akkreditált laboratóriumban készülnek, ezek eredményeit a Népegészségügyi Központ (volt ÁNTSZ), valamint egyéb hatóságok elfogadják.

 

Mi az az akkreditáció?

Az akkreditáció annak a hivatalos elismerése, hogy egy szervezet vagy intézmény alkalmas bizonyos tevékenységek (vizsgálat, tanúsítás, ellenőrzés, mintavétel, stb.) meghatározott feltételek szerinti végzésére. Az akkreditálást Magyarországon csak egy független, a nemzetközi normák szerint minősítő intézmény, a Nemzeti Akkreditáló Hatóság végezheti.

 

Legkorábban mikor tudnak kijönni?

Leterheltségtől függően, általában 2-3 napon belül tudjuk megoldani a mintavételt. Van lehetőség azonnali kiszállásra is, ez a megrendelés napján történő mintavételt jelent, általában a késő délutáni órákban. Ennek az ára a kiszállási díj 50%-os felárral.

 

Mi a teendőm a bakteriológiai vizsgálathoz történő mintavételt megelőzően?

Amennyiben a végkifolyó az utóbbi időszakban lett összeszerelve, vagy bármilyen munkálat folyt az utóbbi időben a hálózaton, esetleg az elmúlt hetekben-hónapokban nem, vagy csak keveset használták a hálózatot és ezért pangó víz lehet abban, mindenképpen érdemes folyatni a csapokat nagyjából 20-30 percen keresztül a mintavételt megelőzően, vagy amennyiben lehetőség van rá, javasolt egy előzetes vegyszeres fertőtlenítés.

Egyéb esetben előzetes teendő nincs.

 

Mikorra készül el a vizsgálat?

A megrendeléstől számított 2-3 napon belül tudunk mintavételi időpontot adni, a vizsgálati jegyzőkönyvek 3 napon belül készülnek el, így a teljes ügylet, a piacon egyedülálló gyorsasággal, 1 héten belül végbemegy.

 

Hogyan küldik ki a jegyzőkönyvet és az eredményeket?

A számlát, a jegyzőkönyveket és az eredményeket egyaránt e-mailen küldjük ki az ügyfeleink részére. Külön kérésre postán is továbbítjuk a dokumentumokat.

 

Hogyan tudok fizetni?

Készpénzzel illetve átutalással is fizethet, amelyik Önnek kényelmesebb. A számlán az Ön által választott fizetési módot fogjuk feltüntetni.

 

Mit fogok megtudni a vizsgálatok eredményeiből? Pontosan milyen paramétereket vizsgálnak?

Vizsgálattól függően számos paramétert vizsgálunk a vízben, melyek átfogó képet adhatnak a víz minőségéről. A kifogásolt eredményeket egy, a jegyzőkönyv mellé csatolt kiértékelésben jelezzük.

A vizsgálandó paraméterek száma a vízvizsgálat elkészítésének céljától függ. Hatósági célból készülő vizsgálat esetén az adott hatóság, vagy a releváns jogszabályok és előírások pontosan rögzítik a vizsgálandó paramétereket. Ha Ön nem biztos a vizsgálandó paraméterek számában, segítünk a megfelelő paramétersor összeállításában.

 

 

Mi történik, ha rossz lesz a vizsgálat eredménye?

Amennyiben az adott vizsgálat valamelyik eredménye meghaladja a határértékeket, úgy ingyenes szaktanácsadást biztosítunk az ügyfeleinknek a további teendőkről. Kifogásolt bakteriológiai vizsgálat esetében általában a következő lépés egy hálózatfertőtlenítés (kútvíz esetében kútfertőtlenítés), majd a mintavétel és a vizsgálat megismétlése.

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések