1033 Budapest, Huszti út 35. | +36301117241 | info@aquasolutions.hu

HACCP jelentése – Mit jelent a HACCP rendszer és miért nélkülözhetetlen az élelmiszerbiztonságban?

HACCP

HACCP

1. Mi az a HACCP?

A HACCP az angol Hazard Analysis and Critical Control Points rövidítése, magyarul Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon.
Ez egy nemzetközileg elismert élelmiszerbiztonsági rendszer, amely azonosítja, értékeli és szabályozza azokat a pontokat az élelmiszer-előállítás során, ahol az emberi egészségre veszélyt jelentő tényezők előfordulhatnak.
A rendszer eredetileg a NASA élelmiszerbiztonsági programjában született meg, majd az élelmiszeriparban is elterjedt. Magyarországon a HACCP működését a 852/2004/EK rendelet, a 2008. évi XLVI. törvény, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv 2-1/1969 számú irányelve szabályozza.

2. A HACCP célja

A HACCP célja, hogy megelőzze az élelmiszerbiztonsági kockázatokat – nem utólag ellenőrzi a terméket, hanem már a gyártási folyamatban biztosítja a hibák elkerülését.
Ez a megközelítés garantálja, hogy az élelmiszerek fogyasztásra biztonságosak legyenek, és megfeleljenek a hatósági előírásoknak.

3. Kiknek kötelező a HACCP rendszer?

A magyar jogszabályok szerint minden élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozásnak kötelező a HACCP rendszer kiépítése és működtetése.

Ide tartoznak többek között:
  • Vendéglátó egységek: éttermek, büfék, konyhák, közétkeztetők
  • Élelmiszerkereskedések: boltok, nagykerek, húsboltok, pékségek
  • Élelmiszeripari üzemek: cukrászdák, tejüzemek, borászatok
     
A HACCP rendszer hét alapelve (Codex Alimentarius szerint):
  1. Veszélyelemzés végzése – minden lehetséges biológiai, kémiai és fizikai veszély azonosítása.
  2. Kritikus Szabályozási Pontok (CCP) meghatározása – ahol a veszély szabályozható.
  3. Kritikus határértékek megállapítása.
  4. Felügyeleti rendszer kialakítása.
  5. Helyesbítő tevékenységek meghatározása.
  6. Igazolási (verifikálási) eljárások bevezetése.
  7. Dokumentációs rendszer létrehozása és vezetése.

4. Felülvizsgálat és karbantartás

A HACCP rendszert évente felül kell vizsgálni, vagy bármilyen változás esetén (pl. új technológia, termékkör, üzemeltetőváltás).
A felülvizsgálat célja, hogy az aktuális működéshez igazodjon, és megfeleljen az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

5.Összefoglalás

A HACCP tehát egy megelőző, tudományosan megalapozott élelmiszerbiztonsági rendszer, amely az egész élelmiszerláncban alkalmazható.
Segítségével biztosítható, hogy a fogyasztókhoz biztonságos, higiénikus, ellenőrzött élelmiszer jusson el – a „termőföldtől az asztalig”.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK
BKV
ELTE
Kozma
Eurostars
Református szeretetszolgálat
Agrovíz
Porsche
Vasas
Olajág otthonok
Oxygen wellness
Gödöllői uszoda
MBH bank

Hírek, blog

További bejegyzések