A HACCP az angol Hazard Analysis and Critical Control Points rövidítése, magyarul Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon.
Ez egy nemzetközileg elismert élelmiszerbiztonsági rendszer, amely azonosítja, értékeli és szabályozza azokat a pontokat az élelmiszer-előállítás során, ahol az emberi egészségre veszélyt jelentő tényezők előfordulhatnak.
A rendszer eredetileg a NASA élelmiszerbiztonsági programjában született meg, majd az élelmiszeriparban is elterjedt. Magyarországon a HACCP működését a 852/2004/EK rendelet, a 2008. évi XLVI. törvény, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv 2-1/1969 számú irányelve szabályozza.
2. A HACCP célja
A HACCP célja, hogy megelőzze az élelmiszerbiztonsági kockázatokat – nem utólag ellenőrzi a terméket, hanem már a gyártási folyamatban biztosítja a hibák elkerülését.
Ez a megközelítés garantálja, hogy az élelmiszerek fogyasztásra biztonságosak legyenek, és megfeleljenek a hatósági előírásoknak.
3. Kiknek kötelező a HACCP rendszer?
A magyar jogszabályok szerint minden élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozásnak kötelező a HACCP rendszer kiépítése és működtetése.
Ide tartoznak többek között:
- Vendéglátó egységek: éttermek, büfék, konyhák, közétkeztetők
- Élelmiszerkereskedések: boltok, nagykerek, húsboltok, pékségek
- Élelmiszeripari üzemek: cukrászdák, tejüzemek, borászatok
- Veszélyelemzés végzése – minden lehetséges biológiai, kémiai és fizikai veszély azonosítása.
- Kritikus Szabályozási Pontok (CCP) meghatározása – ahol a veszély szabályozható.
- Kritikus határértékek megállapítása.
- Felügyeleti rendszer kialakítása.
- Helyesbítő tevékenységek meghatározása.
- Igazolási (verifikálási) eljárások bevezetése.
- Dokumentációs rendszer létrehozása és vezetése.
4. Felülvizsgálat és karbantartás
A HACCP rendszert évente felül kell vizsgálni, vagy bármilyen változás esetén (pl. új technológia, termékkör, üzemeltetőváltás).
A felülvizsgálat célja, hogy az aktuális működéshez igazodjon, és megfeleljen az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
5.Összefoglalás
A HACCP tehát egy megelőző, tudományosan megalapozott élelmiszerbiztonsági rendszer, amely az egész élelmiszerláncban alkalmazható.
Segítségével biztosítható, hogy a fogyasztókhoz biztonságos, higiénikus, ellenőrzött élelmiszer jusson el – a „termőföldtől az asztalig”.