1033 Budapest, Huszti út 35. | +36301117241 | info@aquasolutions.hu

HACCP jelentése – Mit jelent a HACCP rendszer és miért nélkülözhetetlen az élelmiszerbiztonságban?

HACCP

HACCP

1. Mi az a HACCP?

A HACCP az angol Hazard Analysis and Critical Control Points rövidítése, magyarul Veszélyelemzés a Kritikus Szabályozási Pontokon.
Ez egy nemzetközileg elismert élelmiszerbiztonsági rendszer, amely azonosítja, értékeli és szabályozza azokat a pontokat az élelmiszer-előállítás során, ahol az emberi egészségre veszélyt jelentő tényezők előfordulhatnak.
A rendszer eredetileg a NASA élelmiszerbiztonsági programjában született meg, majd az élelmiszeriparban is elterjedt. Magyarországon a HACCP működését a 852/2004/EK rendelet, a 2008. évi XLVI. törvény, valamint a Magyar Élelmiszerkönyv 2-1/1969 számú irányelve szabályozza.

2. A HACCP célja

A HACCP célja, hogy megelőzze az élelmiszerbiztonsági kockázatokat – nem utólag ellenőrzi a terméket, hanem már a gyártási folyamatban biztosítja a hibák elkerülését.
Ez a megközelítés garantálja, hogy az élelmiszerek fogyasztásra biztonságosak legyenek, és megfeleljenek a hatósági előírásoknak.

3. Kiknek kötelező a HACCP rendszer?

A magyar jogszabályok szerint minden élelmiszerláncban tevékenykedő vállalkozásnak kötelező a HACCP rendszer kiépítése és működtetése.

Ide tartoznak többek között:
  • Vendéglátó egységek: éttermek, büfék, konyhák, közétkeztetők
  • Élelmiszerkereskedések: boltok, nagykerek, húsboltok, pékségek
  • Élelmiszeripari üzemek: cukrászdák, tejüzemek, borászatok
     
A HACCP rendszer hét alapelve (Codex Alimentarius szerint):
  1. Veszélyelemzés végzése – minden lehetséges biológiai, kémiai és fizikai veszély azonosítása.
  2. Kritikus Szabályozási Pontok (CCP) meghatározása – ahol a veszély szabályozható.
  3. Kritikus határértékek megállapítása.
  4. Felügyeleti rendszer kialakítása.
  5. Helyesbítő tevékenységek meghatározása.
  6. Igazolási (verifikálási) eljárások bevezetése.
  7. Dokumentációs rendszer létrehozása és vezetése.

4. Felülvizsgálat és karbantartás

A HACCP rendszert évente felül kell vizsgálni, vagy bármilyen változás esetén (pl. új technológia, termékkör, üzemeltetőváltás).
A felülvizsgálat célja, hogy az aktuális működéshez igazodjon, és megfeleljen az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

5.Összefoglalás

A HACCP tehát egy megelőző, tudományosan megalapozott élelmiszerbiztonsági rendszer, amely az egész élelmiszerláncban alkalmazható.
Segítségével biztosítható, hogy a fogyasztókhoz biztonságos, higiénikus, ellenőrzött élelmiszer jusson el – a „termőföldtől az asztalig”.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések