Fürdővíz vizsgálata: fürdővíz bevizsgálás, vízminőség ellenőrzés medencékben, uszodákban

fürdővíz minőség

Fürdvíz bevizsgálás: milyen vizsgálatokra van szükség? A legfontosabb tudnivalók fürdővíz vizsgálatok során.

A fürdővizek vizsgálata során számos paramétert szükséges elemezni a hatósági engedély megszerzése előtt. Jelen szolgáltatásunk az alábbi vizsgálatokat csomagajánlatban tartalmazza a könnyebb megrendelés érdekében. 
 

A fürdővíz vizsgálat csomag tartalma:

- Bakteriológiai vizsgálat: 
(E.coli, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, Összes telepszám 37 °C-on) 
Ár: 14.800 Ft + ÁFA 
- Bővített bakteriológiai vizsgálat: 
(E.coli, Enterococcus, Pseudomonas aeruginosa, Micrococcus, Staphylococcus aureus, Összes telepszám 37 °C-on,) 
Ár: 22.800 Ft + ÁFA 

- Legionella vízvizsgálat:
Ár: 19.800 Ft + ÁFA

- Kémiai vizsgálat:
(hőmérséklet, pH, vezetőképesség, szabad és összes klór, zavarosság, ammónium, klorid, KOI, nitrit)
Ár: 12.800 Ft + ÁFA

- Egyéb kémiai paraméterek:
- Trihalometánok (THM): 16.800 Ft + ÁFA
- Összes szerves szén (TOC): 14.800 Ft + ÁFA
- Klorit, Klorát: 14.800 Ft + ÁFA


 

Egyéb felmerülő költségek:

- Akkreditált vízmintavétel díja: 5.200 Ft + ÁFA / medence 
- Kiszállási díj Budapesten és Pest megyében (max Bp. + 40Km): 11.900 Ft + ÁFA
- Kiszállási díj Pest megyében Bp.-től 40 Km-nél távolabbi címre: 16.900 Ft + ÁFA*
- Kiszállás a megrendelés napján: kiszállási díj + 50% sürgősségi felár
- Kiszállási díj Pest megyén kívül: egyedi árajánlat alapján

 

Fürdővíz bevizsgálás rövid határidővel

A megrendeléstől számított 2-3 napon belül tudunk mintavételi időpontot adni, a mikrobiológiai vizsgálati jegyzőkönyvek 3-4 napon belül készülnek el, így a teljes ügylet, a piacon egyedülálló gyorsasággal, 1 héten belül végbemegy.
 

Fürdővíz vizsgálata garantált hatósági megfeleléssel

A fürdővíz vizsgálata során begyűjtött vízminták akkreditált mintavételezést követően akkreditált laboratóriumba kerülnek. A vízminta vizsgálataink eredményeit a hatóságok elfogadják!

Eltérő paramétersor igény, vagy hosszútávú együttműködés esetén egyedi árajánlatot biztosítunk! 

Fürdővíz vizsgálat és értékelés

A fürdővizek vizsgálata során megkülönböztetünk mesterséges- és természetes fürdővizeket. Habár a vizsgált paramétersor, így alapvetően szolgáltatásunk is mindkét esetben azonos, a vonatkozó szabályok némileg eltérhetnek egymástól. 

 

Fürdővíz vizsgálat mesterséges fürdővizek, medencék, uszodák esetében

A köz- és magánfürdők, uszodák, szállásadók wellness részlegei, mesterséges strandok népszerűségének növekedésével az ilyen helyekhez köthető megbetegedések száma is megemelkedett, amelynek visszaszorítása érdekében a hatóságok szigorú szabályozásokat, és a fürdővizek rendszeres bevizsgálását tették kötelezővé. 

A fürdővíz minőségének bevizsgáltatására bármely olyan területen szükség van, ahol fürdőzési szolgáltatást kínálunk: legyen szó akár egy wellness központról, akár uszodáról, de még a társasházak által üzemeltett medencékről is.

A mesterséges fürdővizek esetében - szemben a természetes fürdővizekkel - az egészségügyi kockázat első sorban bakteriális eredetű, a környezeti viszonyok kevésbé befolyásolják a vízminőséget, így a fertőtlenítés és a vízforgatásos rendszerek bevezetése mellett a közegészségügyi hatóság rendszeres kémiai és bakteriológiai vizsgálatot is megkövetel a működési engedély megadásához. Ennek gyakoriságát, valamint a vizsgálandó paramétersort szintén a hatóság írja elő, amely bevizsgálását cégünk rövid határidővel vállalja.

A fürdővizek vizsgálata során akkreditált vízmintavétellel dolgozunk, amelynek köszönhetően a hatósági megfelelés garantált! 

 

Fürdővíz vizsgálat természetes fürdővizek, tavak esetében

A természetes fürdővíz rendszeres vizsgálata azért szükséges, mert egy természetes víztest állapota akár óráról órára folyamatosan változhat, így a fürdővíz jellemző minőségéről érdemi információ egy-egy minta alapján nem, csak statisztikai módszerrel nyerhető ki.

A természetes fürdővizek minőségi besorolása kockázat alapú rendszeren alapszik, amely a fürdővíz vizsgálata során kerül kiértékelésre.

A kiváló vagy jó minősítést elnyert fürdővizek a fürdővíz vizsgálata alapján alacsony kockázattal szennyeződnek, míg a kifogásolt minőségű fürdvizek esetében a kockázat már magasabb. 
A magasabb szennyeződési kockázatot a fürdővizek esetében a legtöbbször a szélsőséges időjárási körülmények okozzák, tehát a vízminőség nem folyamatosan kifogásolható, hanem a környezeti tényezőktől függően vélhetően több esetben leromlik: például a nagy mennyiségű csapadék szennyeződést most a vízbe a partról, vagy a közeli (szenny)vízbefolyásokból. 

Természetes fürdővizek, tavak esetében, amennyiben a fürdővíz minősége tartósan rossz, a kormányhivatal véglegesen megtiltja a fürdőzést.

 

A 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet a közhasználatú fürdők létesítéséről és üzemeltetéséről

2024.03.19-én hatályba lépett az 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet, amely így hatályon kívül helyezte a 37/1996. (X. 18.) NM rendeletet.  

Az új kormányrendelet hatálya kiterjed:
- a közhasználatú fürdőkre
- szaunákra és gőzfürdőkre 
- valamint ezek üzemeltetőire 

 

Mikor nyithat ki újra egy fürdőhely fürdővíz vizsgálatot követően?

Amennyiben az előző évben kifogásolt osztályba sorolták a természetes fürdőhelyet, csak akkor nyithat ki újra, ha az üzemeltető vagy a hatóság olyan intézkedéseket hoz, amelyekkel a jövőben megelőzhető, hogy ilyen szennyezések veszélyeztessék a fürdőzők egészségét.
 

Fürdővíz vizsgálatához kapcsolódó szolgáltatásaink: 

A fürdővíz vizsgálata során akkreditált mintavételezést követően a fürdővizet szintén akkreditált laboratóriumunkba szállítjuk, ahol szakképzett kollégák végzik el a fürdővíz minősítését, így vízvizsgálataink eredményeit minden hatóság elfogadja! Jelen szolgáltatásunk csomagajánlatként tartalmazza a rendeletben elvárt vízvizsgálatokat a fürdővizekre vonatkozóan.

A fürdővíz vizsgálatát követő osztályozás általában a legutolsó négy fürdési idény vízvizsgálati eredményeinek adatsorát veszi figyelembe, amit különböző statisztikai számítási módszerekkel használnak fel. Egy kiugró eredmény is elég lehet ahhoz, hogy az osztályozást jelentősen kedvezőtlen irányba befolyásolja.

Azon fürdővizek, amelyek nem rendelkeznek a számításokhoz szükséges mintaszámmal (pl. új fürdővíz), az osztályozás során a „nem minősíthető” besorolást kapják. Ezek a fürdővizek is folyamatos ellenőrzés alatt állnak, fürdőzésre alkalmasak, a vízminőségük megfelelő.
Fontos megemlíteni, hogy a fürdővíz vizsgálat azért olyan fontos, mert a fürdővíz osztályozását (kiváló, jó, tűrhető, kifogásolt), valamint a legutolsó fürdővíz vizsgálati eredményeket az üzemeltetőknek a helyszínen közzé kell tenniük. A fürdési tilalmat minden esetben jelezni kell a helyszínen, illetve általában a helyi sajtóban is kihirdetik.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések