Otthoni vízhálózat fertőtlenítése

Otthoni vízhálózat fertőtlenítése: milyen esetekben van rá szükség, és hogyan történik?

Akár egy vízmintavételezési eljárás során derül fény az ivóvízben található baktériumtelepekre, akár már egy gyanús körülmény – például büdös csapvíz – miatt kerül sor a bevizsgáltatásra, semmi nincs veszve akkor sem, ha pozitív a vízminta. Az otthoni vízhálózat fertőtlenítésével néhány napon belül újra fogyaszthatóvá tehetjük az ivóvizet. És hogy hogyan történik mindez? Mutatjuk! 
Otthoni vízhálózat fertőtlenítése

Otthoni vízhálózat fertőtlenítése: milyen esetekben lehet rá szükség? 

Alapvetően az otthoni vízhálózat fertőtlenítésére akkor kerül sor, ha a csapvíz bevizsgálása során pozitív vízmintát találunk, azaz a laboratórium baktériumtelepet azonosít a csapvízben. 

De mikor kerül sor bevizsgálásra? 

A csapvíz bevizsgálására alapvetően két módon kerülhet sor:
-    valamilyen hatósági engedély, például használatbavételi engedély vagy építési engedély kiadása előtt a hatóságok feltételként írják elő a vízminta bevizsgálását
-    vagy ha a tulajdonos a csapvíz minőségével elégedetlen, azt gyanúsnak találja, és maga kéri a vízmintavétel vizsgálatát.
 

Hogyan kerülnek kórokozók a vízbe, miért lehet szükség az otthoni vízhálózat fertőtlenítésére? 

Alapvetően tudni érdemes, hogy minden hálózati vízszolgáltató garantálja, hogy az általuk szolgáltatott víz megfelelő vonatkozó kormányrendeletben meghatározott minőségi követelményeknek. Ezért a helyi vízműveket nem lehet teljes felelősséggel terhelni, amennyiben a vízminta pozitív. Kizárólag abban az esetben várhatunk megoldást tőlük, ha az akkreditált vízmintát közvetlenül a vízóra előtt, azaz a bejövő víznél vették le – azonban sokkal gyakrabban fordul elő, hogy hogy a problémát okozó baktériumtelepek az épület belső vízhálózatában találhatók, és ezek szennyezik a víz minőségét, annak ellenére, hogy az ivóvíz alapvetően tiszta lenne.

A kórokozók bejutásának számos oka lehet, például új épületek esetén, ahol új vízhálózatot építenek ki, vagy meglévő épületek esetén, amikor a vízhálózatot átalakítják vagy bővítik, és a szakemberek nem vagy nem megfelelően végzik el a hálózat vegyszeres tisztítását vagy hőfertőtlenítését. Ezekben az esetekben a vízhálózat fertőtlenítése szükséges, hogy megoldódjon a probléma, és a következő vízmintavétel és vizsgálat során a víz minősége megfelelő legyen.
 

Hogyan történik az otthoni vízhálózat fertőtlenítése?

A pozitív vízmintát követően az ivóvizet addig tilos használni, ameddig meg nem történik a vízhálózat fertőtlenítése, és az újabb minta negatív értéket nem mutat. 
Amennyiben a vízminta pozitív, azt minden esetben jelezzük a megbízó felé, és javasoljuk hogy kérjék a vízhálózat fertőtlenítését, amelyet tapasztalt szakember végez a szolgáltatás minőségének biztosítása érdekében. 

Az otthoni vízhálózat fertőtlenítése során a hálózatot megbontjuk, majd ezt követően vegyszeres oldattal töltjük fel, amelyet általában 24 órán keresztül hagyunk a rendszerben. A fertőtlenítést követően a vegyszert leengedjük, majd az épület vízhálózatát az eredeti állapotába állítjuk vissza. 

Mindenképpen fontos, hogy a vízhálózat fertőtlenítését szakemberrel végeztessük, hiszen már a felhasznált vegyszert is az alapján szükséges kiválasztani, hogy milyen baktériumok vannak jelen a hálózatban! Sajnos a piacon gyakran találkozni olyan esetekkel, amikor a vízhálózat fertőtlenítését követen sem kapunk negatív eredményt, hiszen azt nem a megfelelő vegyszerrel, vagy nem a megfelelő módon végezték el. Ennek kiküszöbölése érdekében az Aqua Solutions Kft.-nél pénzvisszafizetési garanciát vállalunk arra vonatkozóan, hogy az otthoni vízhálózat fertőtlenítését követően a vízminta értékei megfelelőek lesznek.  

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING

Hírek, blog

További bejegyzések