top of page

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Legionella vízvizsgálatok és a kockázatértékelési dokumentáció elkészítésében állunk ügyfeleink szíves rendelkezésére.
Elérhetőségeink:
 
+36 70 637 7030
info@aquasolutions.hu
Online időpontfoglalás

2023 januárjában megjelent a Legionella módszertani útmutató 7. kiadása, valamint módosult a 49/2015(XI.6.) EMMI, úgynevezett Legionella-rendelet, amely így már összhangban van az EU 2020/2184 irányelvvel.

Mit kell tudni a Legionella baktériumról?

A kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források lehetnek például a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló, továbbá bármilyen használati melegvíz rendszer. A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, emberről emberre történő terjedése nem bizonyított. Mindaddig nem jelent veszélyt számunkra, amíg a tüdőbe nem jut. Ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva akár halálos kimenetelű, atípusos tüdőgyulladást is okozhat. 20-50 °C között szaporodik, 60 °C felett elpusztul. Vizsgálata a közforgalmú intézményekben, illetve az egyéb, rendeletben megszabott helyeken (pl.: fogászati rendelő) bizonyos időközönként kötelező.

Melyek a Legionellát érintő főbb változások 2023-ban?

  • A rendeletet kiterjesztették minden olyan közintézményre, valamint munkahelyként szolgáló épületre, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található.

  • Ahol a hálózati víz jelenti a fokozott fertőzési kockázatot, ott a használati melegvíz mellett már az ivóvizet éves Legionella vizsgálata is kötelező.

  • Valamennyi intézmény, épület számára, amelyre a rendelet kiterjed, kötelező a Legionella kockázatértékelése és annak felülvizsgálata.

Forrás: NNK

Laborvizsgálatainkat és dokumentációinkat egyaránt tapasztalt szakemberek készítik, melyek hatósági megfelelőségére garanciát vállalunk. Mintavételeink és vizsgálataink országos szinten egyedülálló gyorsasággal készülnek.

Akkreditált vízvizsgálatok

Ellenőrző bakteriológiai vízvizsgálat: 18.800 Ft + ÁFA 

(3/4 paraméteres egyszerűsített mikrobiológiai vizsgálat: Coliformszám, Escherchia coli szám, Enterococcus szám, telepszám 22 °C-on)

 

Legionella vízvizsgálat: 19.800 Ft + ÁFA

 

Egyéb felmerülő költségek

 

Akkreditált mintavételi díja: 4.200 Ft + ÁFA / mintavétel

 

Kiszállási díj Budapesten és Pest megyében (max Bp. + 40Km): 11.900 Ft + ÁFA

 

Legionella kockázatértékelési dokumentáció: 99.900 Ft + ÁFA-tól (indikatív ajánlat)

 

Kérdése van?  Gyakran ismételt kérdések

 
Elérhetőségeink:
 
+36 70 637 7030
info@aquasolutions.hu
Online időpontfoglalás

 

Egyéb:

Minőség- és Üzletpolitika

shower-head-and-virus.jpeg
bottom of page