Vízvizsgálat üzletnyitáshoz

Vízvizsgálat üzletnyitáshoz: milyen üzleteknek szükséges a vízvizsgálati eredményt bemutatni?

Hazánkban egyre többen vágyakoznak saját vállalkozásra, üzletre, vagy éppen vendéglátóipari egységre – azonban ezek megvalósítása hosszadalmas folyamat: nem csak az üzlethelyiséget, a forgalmazni kívánt termékek/szolgáltatások körét, a munkatársak körét és az árazást kell kitalálnod, de az üzletnyitáshoz számos engedélyre is szükséged lehet, amelyeket megannyi vizsgálat – például az ivóvíz bevizsgáltatása – előz meg. De kiknek van szüksége pontosan az ivóvíz bevizsgálására? Mutatjuk, milyen üzletek nyitásához szükséges a negatív vízmintáról készült jegyzőkönyv! 
Vízvizsgálat üzletnyitáshoz Ha egy jó vállalkozás ötlete már megszületett a fejedben, esetleg már bele is vágtál a megvalósításba, biztosan Te is találkoztál már azzal az útvesztővel, amelyet a különböző rendeletek támasztanak eléd. Egy vállalkozás üzemeltetésének ugyanis számos feltétele van, és hogy pontosan melyek ezek, az is változatos: nagyban függ attól, hogy mivel foglalkozik majd a márka. 

Sok üzlet megnyitásához a vízvizsgálat is elengedhetetlen, ezeket az eseteket vesszük most sorra! Amennyiben a Te vállalkozásod elindításához is szükséges ez a lépés, IDE kattintva kérhetsz időpontot tőlünk akár 2 napon belülre a vízminta begyűjtéséhez – onnantól pedig a teljes ügymenetet lebonyolítjuk a jegyzőkönyv kiadásáig, hogy ezzel már ne kelljen bajlódnod. 
 

Vízvizsgálat vendéglátóipari egységek, élelmiszer feldolgozással és forgalmazással foglalkozó üzletek esetében

Az éttermek, falatozók, fagyizók, pizzériák és más vendéglátóipari egységek rendkívül népszerű üzlettípus, amelyek nyitásának feltételeit és a szükséges engedélyek körét alapvetően az alábbi rendeletek határozzák meg: 
-    210/2009. (IX. 29.) Kormányrendelet a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről    
-    57/2010. (V. 7.) FVM rendelet az élelmiszerek forgalomba hozatalának, valamint előállításának engedélyezéséről, illetve bejelentéséről 

A rendeletek alapján meghatározott feltételek között számos olyan engedély szerepel, amely további feladatokat hárít a vállalkozókra: ilyen például a Nébih külön engedély és a HACCP tanúsítvány megszerzése.

Az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos engedélyek köre igen széles, és amennyiben ilyen típusú üzlet nyitásán gondolkodsz, az engedélyek megszerzéséhez szükséged lesz egy 30 napnál nem régebbi, negatív vízmintát igazoló jegyzőkönyvre – amelynek teljes kivitelezését a piacon egyedülálló gyorsasággal elvégezzük! 
 

Vízvizsgálat egyéb üzletek, vállalkozások nyitásához 

Nem csak olyan üzletek esetében szükséges azonban az ivóvíz bevizsgáltatása az engedélyek megszerzéséhez, amelyek élelmiszerek feldolgozásával és forgalmazásával foglalkoznak – de gyakorlatilag minden olyan vállalkozás számára kötelező az akkreditált vízvizsgálat, akinek leendő ügyfelei az ivóvízzel – közvetlenül vagy közvetetten – érintkezni fognak. Ennek értelmében nem csak akkor szükséges a vízmintavétel, ha a vendégek hozzáférnek az ivóvízhez, de akkor is, ha az általad forgalmazott termékek érintkeznek azzal! 


Nézzünk néhány példát a fentiekre – a teljesség igénye nélkül:
-    Vízvizsgálat, vízmintavétel egészségügyi és szociális intézmények részére
A fentiekbe tartozik gyakorlatilag minden egészségügyi- vagy szociális intézmény. Legyen szó akár idősek otthonáról, egy orvosi rendelőről, magán- vagy állami kórházról, gyermekvédelmi házról, iskolákról, óvodákról és bölcsődékről, a negatív vízmintát igazoló jegyzőkönyv a nyitás feltételei között szerepel. 
-    Vízvizsgálat szálláshelyek részére
A vízminta elemzés továbbá minden olyan szolgáltató számára kötelező, aki szálláshelyet kínál: hotelek, apartmanok, panziók, magánszálláshelyek számára egyaránt előírás ez az elemzés. 
-    Vízvizsgálat fitness-wellness szolgáltatók számára
Egy konditeremben, fodrászszalonban, fitness központban, uszodában és strandon a vendégkör szintén érintkezik az ivóvízzel, így a vízvizsgálat itt is kötelező eleme az engedély kiadásának.
-    Vízvizsgálat irodaházak számára
A vízvizsgálatra kötelezettek körébe tartoznak továbbá az irodaházak is, függetlenül attól, hogy az irodaházba látogatókat fogadnak-e. 
-    Vízvizsgálat benzinkutak számára
A különböző töltőállomások, benzinkutak sem jelentenek kivételt ez alól: számukra szintén előírás és a nyitás feltétele a vízminta elemzése.

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy minden olyan intézmény számára kötelező az általunk végzett vizsgálatok elvégzése, ahol az ivóvízzel gyakorlatilag bárki érintkezik. 

Nem csak az ivóvíz bevizsgáltatása lehet azonban kötelező, de sok esetben legionella elemzésre és a fürdővizek vizsgálatára is szükség lehet, amelyek körét az alábbiakban mutatjuk be. 
 

Legionella vizsgálatra kötelezett intézmények

A 2023-ban módosult 49/2015(XI.6.) EMMI rendelet kimondja, hogy minden olyan létesítmény számára kötelező a rendszeres legionella vizsgálat, ahol legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. 

A legionella kórokozó a melegvíz rendszerekben hajlamos elszaporodni, azonban tudni érdemes róla, hogy közvetlenül a vízzel érintkezve nem jelent veszélyt. Kockázatot akkor jelent, ha a levegőbe jutó porlasztott párával a tüdőbe jut.
Ettől függetlenül a rendeletek értelmében minden olyan létesítmény számára kötelező a legionella vizsgálat, ahol a vendégek vagy akár az ott dolgozók használati melegvízzel érintkeznek. 
 

Fürdővíz vizsgálatra kötelezett intézmények

További vízvizsgálat szükségeltetik minden olyan létesítmény megnyitásához, amelyben bármilyen mesterséges vagy természetes fürdővíz található: ilyenek lehetnek az uszodák, a strandok, wellness központok, de még a társasházak medencéi is. 

Az olyan intézményekben, ahol fürdővíz található a fentebb említett ivóvíz bevizsgálás mellett a fürdővíz vizsgálatára is szükség van az engedélyek megszerzéséhez! 
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések