Jelentős változások a közhasználatú fürdők üzemeltetésében: Új szabályozások és kötelezettségek

Jelentős változások a közhasználatú fürdők üzemeltetésében: Új szabályozások és kötelezettségek

A 2023. november 20-án hatályba lépett 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet jelentős változásokat hozott a közhasználatú fürdők üzemeltetői számára. A rendelet célja, hogy korszerűsítse és egységesítse a fürdők működésével kapcsolatos előírásokat, növelve ezzel a közegészségügyi biztonságot. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a legfontosabb változásokat és új kötelezettségeket.
közhasználatú fürdők üzemeltetése

Új fogalmak

A rendelet bevezet néhány új fogalmat, amelyek meghatározóak lesznek a közhasználatú fürdők üzemeltetésében:
•    Közhasználatú fürdő: A korábbi "közfürdő" helyett mostantól ezt a kifejezést használja a rendelet.
•    Szűrt víz: A vízminőség fenntartása érdekében szűrt víz fogalmát is bevezetik.
•    Levegővizsgálatok: Új követelményként jelennek meg a Trihalometán és Benzol vizsgálatok a fürdők levegőjében.
•    HUMVI: A Humán Felhasználású Vizek Informatikai Rendszere, amely a vízminőség ellenőrzésére szolgál.
 

Új besorolási rendszer

A rendelet alapjaiban változtatja meg a fürdők besorolását, amely mostantól három típusba sorolható:

1-es típusú közhasználatú fürdő: Ide tartoznak a települések fürdői, sportuszodák, tanuszodák, gyógyfürdők, élményfürdők, vízi és aquaparkok, valamint a csecsemőúszást és kisgyermekek gyógyászati foglalkozásait biztosító uszodák.


2-es típusú közhasználatú fürdő: Ezek a fürdők a fő tevékenység mellett más szolgáltatásokat is nyújtanak.
  • 2/a típusú közhasználatú fürdő: Szállodák, kempingek, panziók, vállalati üdülők, szórakoztató és szabadidős tevékenységeket szolgáló egységek, szaunák és gőzkamrák.
  • 2/b típusú közhasználatú fürdő: Egyéb típusú szálláshelyek, valamint nem kereskedelmi célú, 6 lakásosnál nagyobb társasházak, lakóparkok, szövetkezeti lakások fürdési célú létesítményei.


3-as típusú közhasználatú fürdő: Az 1-es és 2-es típusba nem sorolható létesítmények, mint például interaktív szökőkutak, kádfürdős jellegű létesítmények és vizes játszóterek.

A besorolás elvégzése az üzemeltető feladata, amelyet a hatóság az előzetes ellenőrzéskor vizsgál és hagy jóvá.
 

Üzemeltetési szabályzat helyett közegészségügyi-technológiai szabályzat

Az új rendelet értelmében az üzemeltetési szabályzat helyett mostantól közegészségügyi-technológiai szabályzattal kell rendelkezniük a közhasználatú fürdőknek. Az üzemelő fürdőknek két év áll rendelkezésükre, hogy elkészítsék ezt a szabályzatot. Az újonnan tervezett fürdők esetében a létesítés előtt a tervezett szabályzat megfelelőségét a fürdő telephelye szerint illetékes egészségügyi államigazgatási szerv igazolja, majd az üzemeltetés megkezdésekor jóváhagyja az aktualizált szabályzatot.
 

Kötelező önellenőrző vizsgálatok és gyakoriságuk

A rendelet 6. melléklete tartalmazza a fürdési célú létesítmények vizének minőségi követelményeit és a vizsgálatok gyakoriságát. A kötelező vizsgálatok típusai és gyakorisága is megváltozott:
•    Medencés létesítmények: A tápvíz, a medencevíz és a szűrt víz vizsgálatát havonta vagy negyedévente kell elvégezni. Tisztított víz vizsgálata csak hiba felderítés esetén, indokolt esetben szükséges.
•    Nem medencés létesítmények: Szűrő-forgató üzemben működő fürdővízét havonta, tápvizét évente kell ellenőrizni. Átfolyós rendszerben működő létesítmények esetében csak a tápvizet évente szükséges vizsgálni.
•    Kád típusú medencék: Ezek vizét évente egyszer kell ellenőrizni.
 

Összegzés

Az új kormányrendelet számos jelentős változást hoz a közhasználatú fürdők üzemeltetésében, amelyek célja a közegészségügyi biztonság növelése és a vízminőség ellenőrzésének korszerűsítése. Az új szabályok betartása és a kötelező vizsgálatok rendszeres elvégzése elengedhetetlen ahhoz, hogy a fürdők megfeleljenek az előírásoknak és biztosítsák a látogatók egészségét. Cégünk, mint vízanalitikai szolgáltató, készséggel áll rendelkezésre az új követelmények teljesítésében és a megfelelő vizsgálatok elvégzésében.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések