Kút víz bevizsgálásának fontosságáról

Kút víz bevizsgálása: miért fontos a tavaszi öntözési szezon előtt bevizsgáltatni kutad vizét?

Szeretnéd kutad vizét öntözésre használni a kertben? Mutatjuk, miért fontos a tavaszi szezon előtt a kút víz bevizsgálása! 
Kút víz bevizsgálása A tavasz beköszöntével sok háztulajdonos kezdi meg a kert elrendezését, a palánták vagy magok elültetését a bő termény reményében. Azon tulajdonosok, akik a telken fúrt vagy ásott kúttal is rendelkeznek természetesen egy kis előnyre tehetnek szert: hiszen a kútból kinyert víz sok esetben kiválóan alkalmas a termények öntözésére! 

Sajnos azonban ez nem minden esetben van így. A legtöbb kút tulajdonosa tisztában van vele, hogy a kútvíz sajnos lehet szennyezett is, így főzéshez vagy ivóvízként a kút víz bevizsgálása előtt nem használják, azonban csak kevesen tudják, hogy öntözésre sem minden esetben alkalmas a kút vize! Éppen ezért, annak érdekében hogy biztonsággal öntözhesd kerti növényeit, terményeid, a kút víz bevizsgálása alapvető követelmény kellene, hogy legyen a tavaszi szezonban. De miért van ez így? 
 

Mitől lehet szennyezett a kútvíz, és miért fontos a kút víz bevizsgálása?

Az ásott vagy fúrt kutak esetében a kút vizének bevizsgálása tehát alapvető követelmény, és nem csak akkor ha azt közvetlen fogyasztásra szánjuk. A kútvizek esetében a vízminőség gyorsan változhat: a kutakban gyakran kórokozók lelhetőek fel, amelyek kihatással lehetnek egészségünkre, de akár háztartási berendezéseink élettartamára is.

Azt gondolhatjuk, hogy a kút víz bevizsgálásra elegendő egyszer sort keríteni, és a megfelelő eredmény garancia arra, hogy hosszú távon is biztonsággal alkalmazhassuk azt – sajnos azonban ez nem feltétlen van így. A vízminőség gyorsan változhat, a környezeti hatások (pl. talajvíz minősége, bekerülő vegyszerek, a csapadék mennyisége, bakteriális fertőzések) gyakran módosíthatják azt, ezért a kút víz bevizsgálását érdemes évente elvégeztetni! 
 

Miért fontos a kút víz bevizsgálása öntözés előtt? 

A legtöbb esetben a kútvíztől közvetlenül a terményeknek nem lesz baja. A bőséges öntözés hatására szépen növekednek, látszólag egészségesek és hamar sor kerülhet  a szüretre is.

 Azonban ez nem jelenti azt, hogy a kút víz bevizsgálása elengedhető! A kútvíz minősége ugyanis nagyban befolyásolhatja növényeink egészségét, illetve, azon keresztül a mi egészségünket is. Kiemelten fontos az öntözővizet bevizsgáltatni abban az esetben, ha a kertben gyökérnövényeket (például paradicsomot) termesztenénk, hiszen a kútvízben fellelhető egyes káros, veszélyes komponensek (például a nitrit) a gyökereken keresztül felszívódva bekerülhetnek terményeinkbe így közvetlen egészségkárosító hatással bírhatnak! 
 

Mik történik, ha kiderül: nem alkalmas a kútvíz az öntözésre? 

Amennyiben a kút víz bevizsgálás eredménye valamilyen káros komponens jelenlétére derít fényt, az nem jelenti azt, hogy el is kell feledkeznünk a kútvíz használatáról. Az általunk nyújtott szolgáltatáscsomag tartalmaként a kútvíz bevizsgálását követően ingyenes szaktanácsadással segítjük ügyfeleinket, hogy az esetleges felmerülő problémákat kiküszöbölhessék: a kútvíz fertőtlenítésével pedig biztonsággal öntözhessenek. 
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések