Legionella kockázatelemzés és vizsgálat

legionella teszt

Mely intézmények kötelesek időszakonként legionella kockázetértékelési dokumentációt készíttetni?

A vonatkozó jogszabályok és a hatályos Legionella módszertani útmutató értelmében minden olyan közforgalmú intézményt érint a Legionella vizsgálati kötelezettség, amely vendégeket fogad vagy munkahelyként szolgál, és a vendégek vagy az ott dolgozók a használati melegvízzel érintkeznek.

Ide tartoznak a különböző vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, wellness központok, sportközpontok, orvosi rendelők és szociális intézmények is a teljesség igénye nélkül. 

Legionella kockézatelemzési rendszer

2023 januárjában megjelent a Legionella módszertani útmutató 7. kiadása, valamint módosult a 49/2015(XI.6.) EMMI, úgynevezett Legionella-rendelet, amely így már összhangban van az EU 2020/2184 irányelvvel. Ennek értelmében 2023 óta számos olyan létesítmény köteles rendszeresen Legionella vizsgálatot végeztetni és kockázatértékelési dokumentációt készíttetni, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. 

Mit kell tudni a Legionella baktériumról és a Legionella kockázatelemzési dokumentációról?

A legionella kockázatelemzésre azért van szükség, mert a legionella kórokozó megtalálható a háztartási melegvíz rendszerek 90 százalékában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források lehetnek például a szökőkutak, a klímaberendezések, a hűtőtornyok, a párásító berendezések, a pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló, továbbá bármilyen használati melegvíz rendszer, amelyekben a legionella kockázatelemzés során kiderül, hogy milyen szintű fertőzöttség áll fent.


A betegséget a levegőbe porlasztott fertőzött vízcseppek okozzák, emberről-emberre történő terjedése nem bizonyított. Mindaddig nem jelent veszélyt számunkra, amíg a tüdőbe nem jut. Ha porlasztott formában belélegezzük, a léghólyagocskákig jutva akár halálos kimenetelű, atípusos tüdőgyulladást is okozhat. Tehát a legionella kockázatelemzés az egészségünk szempontjából kihagyhatatlan. A legionella baktériumok 20-50 °C között szaporodnak, 60 °C felett elpusztulnak. Vizsgálata és a legionella kockázatelemzés a közforgalmú intézményekben, illetve az egyéb, rendeletben megszabott helyeken (pl.: fogászati rendelő) bizonyos időközönként kötelező!


Az Aqua Solutions Kft. célja a hazai élelmiszer-higiéniai kultúra javítása, a korszerű élelmiszer-biztonsági, környezetvédelmi és minőségügyi irányelvek és megoldások terjesztése mind vállalati, mind lakossági körben, az Európai Uniós és a hazai jogszabályok előírásaival összhangban. Ennek érdekében a leghatékonyabb módszerekkel végezzük a vízvizsgálatainkat a legrövidebb időn belül, NAH által akkreditált laboratóriumban. Kérj személyre szabott ajánlatot kollégáinktól az itt található űrlap kitöltésével, vagy keress minket telefonon, ha további kérdéseid merülnek fel legionella kockázatelemzés vagy bármely vízvizsgálat ügyén!
 

 

Mi történik a legionella kockázatelemzés során?

Az idén módosított rendelet ezen főbb változásaira kell ügyelni 2023-ban:

 
  • A rendeletet kiterjesztették minden olyan közintézményre, valamint munkahelyként szolgáló épületre, amelyben Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található.
  • Ahol a hálózati víz jelenti a fokozott fertőzési kockázatot, ott a használati melegvíz mellett már az ivóvizet éves Legionella vizsgálata is kötelező.
  • Valamennyi intézmény, épület számára, amelyre a rendelet kiterjed, kötelező a Legionella kockázatértékelése és annak felülvizsgálata.
 

 
Laborvizsgálatainkat és dokumentációinkat egyaránt tapasztalt szakemberek készítik, melyek hatósági megfelelőségére garanciát vállalunk. Mintavételeink és vizsgálataink országos szinten egyedülálló gyorsasággal készülnek!
 

A legionella kockázatelemzés során szakértő munkatársaink az alábbi feladatokat végzik el:1.    Információgyűjtés a munkahelyi feltételekről.

2.    Személyes találkozás során a legionella előfordulási valószínűség feltérképezése, a kockázatok és tényezők áttekintése, egyeztetése. A személyes találkozáshoz szükséges az adott helyszín meleg vízzel, víztartályokkal, kazánokkal, medencékkel kapcsolatos szaktudással bíró műszaki szakember jelenléte.

3.    A műszaki paraméterek begyűjtése.

4.    A kockázatot jelentő hiányosságok feltárása, javaslattétel a kockázatok mérséklésére.

5.    A legionella kockázatelemzés dokumentációjának elkészítése.


 

A legionella kockázatelemzés részletes költségei:

 

Akkreditált vízvizsgálatok


Igény esetén: Ellenőrző bakteriológiai vízvizsgálat: 19.800 Ft + ÁFA / vizsgálat
(3/4 paraméteres egyszerűsített mikrobiológiai vizsgálat: Coliformszám, Escherchia coli szám, Enterococcus szám, telepszám 22 °C-on)

Legionella vízvizsgálat: 19.800 Ft + ÁFA / vizsgálat
Akkreditált mintavételi díja: 3.200 Ft + ÁFA / mintavételi pont
Kiszállási díj Budapesten és Pest megyében (max Bp. + 40Km): 11.900 Ft + ÁFA
(Pest megyében, 1 mintavétel esetén a teljes költség 34.900 Ft + ÁFA, amely a fenti tételdíjakból tevődik össze.)

Kiszállási díj Pest megyében Bp.-től 40 Km-nél távolabbi címre: 16.900 Ft + ÁFA
Kiszállási díj Pest megyén kívül: egyedi árajánlat alapján
Kiszállás a megrendelés napján: kiszállási díj + 50% felár

 

Legionella kockázatértékelési dokumentáció: 69.900 Ft + ÁFA-tól

 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések