A legionella vizsgálat a fogászatok számára kötelező

Legionella vizsgálatok fogászati rendelők számára

A fogászati rendelők napjainkban egyre növekvő figyelmet kapnak az egészségügyi szabályozások és előírások tekintetében. Mivel ezen intézményekben a páciensek a használati vízzel is érintkeznek, ezért a legionella rendelet is kötelező érvényű a fogorvosok számára! Mutatjuk, mire kell figyelned ha fogászatot üzemeltetsz a legionella vizsgálatokkal kapcsolatban. 
Legionella vizsgálatok fogászati rendelők számára

A legionella vizsgálat a fogászatok számára kötelező

Nem véletlen, hogy a legionella vizsgálatok egyik legnagyobb megrendelői a fogászatok – hiszen a fogászati rendelőkben, szájsebészeteken, de még a legkisebb fogorvosi kezelőkben is kötelező az évenkénti legionella vizsgálatok elvégzése.

Ráadásul ezen intézményekben a legionella vizsgálatokat kötelező elvégezni minden fogászati szék tekintetében külön-külön, továbbá az ivóvíz és használati melegvíz rendszeres bevizsgáltatása is jogszabályi rendelet alapján tekintendő kötelezőnek. Ezen felül bizonyos időközönként a fogászati rendelőkben a 22 Celsius fokos telepszám meghatározását is kötelezővé tették, így elmondhatjuk, hogy ezen egészségügyi intézmények – legyen szó akár állami fogorvosokról, akár magánegészségügyi intézményekről – elsődleges célközönségei szolgáltatásainknak. 


Amennyiben Te is fogászati rendelőt üzemeltetsz, és még nincs rendszeres partnered az évi legionella vizsgálatra, várjuk jelentkezésed IDE kattintva! Cégünk egyedülálló gyorsasággal és rugalmassággal végzi a vízvizsgálatokat, így a kötelező érvényű legionella vizsgálatokat is. 
 

Miért fontos a legionella vizsgálat a fogászati rendelőkben?

A Legionella baktérium az emberi egészségre veszélyes kórokozó, mely légúti megbetegedéseket okozhat, beleértve a súlyos tüdőgyulladást is. A fogászati rendelők különösen érintettek lehetnek a Legionella terjedésében, mivel a vízfontosságú eszközök, például a fogászati székek és vízköpők, ideális élőhelyet biztosítanak ezeknek a baktériumoknak.

A fogászati rendelők számára a legionella vizsgálat tehát nem csak azért fontos mert törvényi előírások kötelezik őket erre évente, de a pácienseik egészségének megóvásáért is elengedhetetlen. Minden egyes fogászati széket, valamint az ivóvíz és használati melegvíz rendszereket is rendszeresen kötelező ellenőriztetni tehát Legionella szempontjából. 
 

Jogszabályi háttér és kötelezettségek, amelyek a fogászati rendelőkre is érvényesek

Az egészségügyi szabályozások világában a Legionella vizsgálatokra vonatkozó követelmények egyre szigorúbbak. A fogászati rendelőknek megfelelő intézkedéseket kell tenniük annak érdekében, hogy minimalizálják a Legionella kockázatát, és rendszeresen ellenőrizzék a rendszereiket.
Hazánkban a 49/2015. (IX.6.) EMMI rendelet alapján jelenleg is rengeteg olyan intézmény köteles rendszeresen Legionella vizsgálatot végeztetni és kockázatértékelési dokumentációt készíteni, amelyben Legionella-expozíció szempontából kockázatot jelentő közeg található. 
 

Mit takar a legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg? 

A legionella rendelet kimondja tehát, hogy Magyarországon minden olyan közforgalmú intézményben, vagy munkahelyként szolgáló épületben rendszeresen kötelező a legionella vizsgálat elvégzése, ahol a vendégek, páciensek vagy az ott dolgozók a használati melegvízzel érintkeznek. A rendelet pontosan így fogalmazza meg a „legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg” fogalmát: 

„e) […] azon 20-50 C° közötti hőmérsékletű víz és az azt tartalmazó berendezések vagy rendszerek, amelyek használata, működése, bemutatása vagy karbantartása során aeroszol képződés lehetséges;”

A legionella vizsgálatokrl IDE kattintva tudhatsz meg további információkat. 
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések