A mikroszkópos biológiai vizsgálat olyan vízminőségi ellenőrzés, amely során mikroszkóp alatt azonosítják a vízben előforduló mikroszkopikus élőlényeket – például algákat, amőbákat, csillósokat, kerekesférgeket vagy fonálférgeket.
A vizsgálat célja, hogy képet adjon a vízellátó rendszer biológiai állapotáról, és jelezze az esetleges üzemeltetési vagy higiéniai problémákat.
2. Mit mutat a vizsgálat?
A mikroszkópos biológiai paraméterek az 5/2023. (I. 12.) Korm. rendelet 1. mellékletének 4. táblázatában szerepelnek, mint vízhigiénés indikátorok.
Ezek a paraméterek nem közvetlenül egészségkárosítók, de ha magas az értékük, az hálózati szennyeződést, pangó vízszakaszt, biofilm-képződést vagy karbantartási hiányosságot jelezhet.
A vizsgálat segít meghatározni:
- van-e utószaporodás a vízhálózatban
- fellépett-e technológiai probléma (pl. biológiai ammóniummentesítés, szűrőhiba)
- vagy külső szennyeződés, például talajvíz-betörés történt
3. Mi számít normális eredménynek?
Ha a mikroszkópos biológiai paraméterek értékei a rendeletben meghatározott határértékek alatt maradnak, a víz megfelelő minőségű.
Ha az érték túllépi a parametrikus határértéket, de nincs egészségügyi kockázat, a víz tűrhető minőségűnek számít – vagyis fogyasztható, de további vizsgálat és karbantartás javasolt.
4. Hogyan történik a vizsgálat?
A mikroszkópos biológiai vizsgálat tenyésztés nélkül, gyorsan elvégezhető, a mintavételtől számítva néhány órán belül eredményt ad.
A laboratórium mikroszkóp segítségével azonosítja a vízben jelen lévő szervezeteket, és megállapítja, hogy azok nyersvíz-eredetűek vagy hálózati utószaporulatból származnak.
5. Fontos tudni
A kimutatott férgek (például Nematoda) nem azonosak a patogén bélférgekkel, tehát nem jelentenek közvetlen egészségügyi kockázatot.
Ezek a szervezetek többnyire nem patogének, de jelenlétük a vízkezelés hiányosságaira vagy a hálózatban lévő biofilm-felhalmozódásra utalhat.
A paraméterek mérése fontos üzemeltetési ellenőrzés és megelőzés céljából.
6. Összefoglalás
A mikroszkópos biológiai vizsgálat az ivóvíz biológiai minőségének egyik legfontosabb indikátora. Segítségével a szakemberek időben felismerhetik azokat a folyamatokat, amelyek esztétikai, technológiai vagy higiéniai problémát okozhatnak, és biztosítják, hogy az ivóvíz tartósan biztonságos és jó minőségű maradjon.