1033 Budapest, Huszti út 35. | +36301117241 | info@aquasolutions.hu

Telepszám 22 °C-on és 37 °C-on – Mit árul el az ivóvíz minőségéről?

Telepszám 22 °C-on és 37 °C-on

Telepszám 22 °C-on és 37 °C-on

1. Mit jelent a telepszám 22 °C-on és 37 °C-on paraméter?

A telepszám azt mutatja meg, mennyi baktérium képes elszaporodni a vízmintából meghatározott hőmérsékleten — 22 °C-on vagy **37 °C-on. Ez az érték nem közvetlenül az egészségügyi kockázatot méri, hanem a vízhálózat általános bakteriális állapotát és a baktériumok szaporodását elősegítő körülményeket jelzi.

2. 22 °C-on tenyésztett telepszám

A 22 °C-on növő baktériumok többnyire környezeti eredetű, emberre veszélytelen mikroorganizmusok, amelyek a hálózat állapotáról, a víz pangásáról, vagy a szervesanyag-tartalomról adnak képet. A magas érték arra utalhat, hogy a hálózatban utószaporodás történt, amit előidézhet:
  • csővezetékek korróziója
  • pangó víz a ritkán használt szakaszokon
  • nagy szervesanyag-tartalom a nyersvízben
     
A telepszám hirtelen növekedése jelzi a problémát, nem maga az abszolút érték. Az 5/2023. (I. 12.) Korm. Rendelet nem határoz meg egységes határértéket, hanem az illetékes népegészségügyi hatóság állapítja meg a helyi referenciaértéket. Ha a mért érték ezt tartósan meghaladja, az ivóvízminőség „kifogásolt”-nak minősül.

3. 37 °C-on tenyésztett telepszám

A 37 °C-on tenyésztett baktériumok közelebb állnak az emberi testhőmérséklethez, így ez a paraméter inkább az emberi eredetű szennyeződések (pl. szennyvíz-bejutás, higiéniai problémák) jelzője. Bár a legtöbb esetben itt sem kórokozó baktériumokat találnak, a megnövekedett érték arra figyelmeztet, hogy a vízben mikrobiológiai növekedést támogató körülmények jöttek létre.

4. Értelmezés és teendők

A telepszám növekedése esetén szükséges:
  • a hiba okának feltárása
  • a hálózat tisztítására vagy fertőtlenítésére

5. Összefoglalva

A 22 °C-on és 37 °C-on mért telepszám indikátor paraméter, amely segít felmérni, mennyire támogatja a vízrendszer a baktériumok növekedését. Bár önmagában nem jelent egészségügyi kockázatot, változásai fontos jelzések a vízhálózat karbantartásának és higiéniai állapotának megítéléséhez.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK
BKV
ELTE
Kozma
Eurostars
Református szeretetszolgálat
Agrovíz
Porsche
Vasas
Olajág otthonok
Oxygen wellness
Gödöllői uszoda
MBH bank

Hírek, blog

További bejegyzések