1033 Budapest, Huszti út 35. | +36301117241 | info@aquasolutions.hu

Telepszám 22 °C-on és 37 °C-on – Mit árul el az ivóvíz minőségéről?

Telepszám 22 °C-on és 37 °C-on

Telepszám 22 °C-on és 37 °C-on

1. Mit jelent a telepszám 22 °C-on és 37 °C-on paraméter?

A telepszám azt mutatja meg, mennyi baktérium képes elszaporodni a vízmintából meghatározott hőmérsékleten — 22 °C-on vagy **37 °C-on. Ez az érték nem közvetlenül az egészségügyi kockázatot méri, hanem a vízhálózat általános bakteriális állapotát és a baktériumok szaporodását elősegítő körülményeket jelzi.

2. 22 °C-on tenyésztett telepszám

A 22 °C-on növő baktériumok többnyire környezeti eredetű, emberre veszélytelen mikroorganizmusok, amelyek a hálózat állapotáról, a víz pangásáról, vagy a szervesanyag-tartalomról adnak képet. A magas érték arra utalhat, hogy a hálózatban utószaporodás történt, amit előidézhet:
  • csővezetékek korróziója
  • pangó víz a ritkán használt szakaszokon
  • nagy szervesanyag-tartalom a nyersvízben
     
A telepszám hirtelen növekedése jelzi a problémát, nem maga az abszolút érték. Az 5/2023. (I. 12.) Korm. Rendelet nem határoz meg egységes határértéket, hanem az illetékes népegészségügyi hatóság állapítja meg a helyi referenciaértéket. Ha a mért érték ezt tartósan meghaladja, az ivóvízminőség „kifogásolt”-nak minősül.

3. 37 °C-on tenyésztett telepszám

A 37 °C-on tenyésztett baktériumok közelebb állnak az emberi testhőmérséklethez, így ez a paraméter inkább az emberi eredetű szennyeződések (pl. szennyvíz-bejutás, higiéniai problémák) jelzője. Bár a legtöbb esetben itt sem kórokozó baktériumokat találnak, a megnövekedett érték arra figyelmeztet, hogy a vízben mikrobiológiai növekedést támogató körülmények jöttek létre.

4. Értelmezés és teendők

A telepszám növekedése esetén szükséges:
  • a hiba okának feltárása
  • a hálózat tisztítására vagy fertőtlenítésére

5. Összefoglalva

A 22 °C-on és 37 °C-on mért telepszám indikátor paraméter, amely segít felmérni, mennyire támogatja a vízrendszer a baktériumok növekedését. Bár önmagában nem jelent egészségügyi kockázatot, változásai fontos jelzések a vízhálózat karbantartásának és higiéniai állapotának megítéléséhez.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések