Étterem nyitás feltételei

Étterem nyitás feltételei: íme a legfontosabb tennivalók egy étterem megnyitása előtt

Hazánkban is egyre több vállalkozó kacérkodik az étteremnyitás gondolatával: legyen szó akár egy kisebb kifőzdéről, akár egy elegáns, kifinomult étteremről, a vendéglátás izgalmas és színes hivatás lehet! De mi kell ahhoz, hogy egy étterem egyáltalán megnyithasson? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat és jogszabályi feltételeket. 
Étterem nyitás feltételei Étterem nyitásához Magyarországon számos jogszabályi feltételnek kell megfelelned. Fontos megjegyezni, hogy a jogszabályok időről időre változhatnak, ezért mindig tanácsos az aktuális jogi előírásokat ellenőrizni az illetékes hatóságoknál vagy jogi szakértőnél. A vendéglátóipari egységek nyitását, üzemeltetését tehát számos rendelet szabályozza: többek között meg kell felelnünk a helyi önkormányzat vonatkozó rendeleteinek, szigorú és mindenre kiterjedő egészségügyi előírásoknak, tűzvédelmi előírásoknak és néhány más jogszabálynak is. 
 

Étterem nyitás feltételei: az önkormányzat oldaláról

A helyi illetékes önkormányzat számos előírással szabályozhatja a területén elhelyezkedő éttermek nyitásának és üzemeltetésének feltételeit. Rendeletben szabályozhatja például a vendéglátóipari egység nyitvatartási idejét, elhelyezkedését, de környezetvédelmi és egészségügyi előírásokat is hozhat. 
A pontos szabályozásokról mindig az illetékes önkormányzati szerveknél érdemes tájékozódni! 
 

Étterem nyitás feltételei: az egészségügyi előírások

Egy étterem üzemeltetésekor az egészségügyi- és higiéniai előírások betartása az egyik legfontosabb alapelv, amelyet követnünk szükséges. A legtöbb esetben ezek a szabályozások is a legszigorúbbak… Nem is csoda: amennyiben olyan vállalkozást kívánunk vezetni, ahol élelmiszer előállítással, forgalmazással foglalkozunk, ott ezeknek a feltételeknek maradéktalanul szükséges megfelelnünk.
Ide tartoznak az étterem helyiségére vonatkozó higiéniai előírások, az ételek és italok előállítására vonatkozó higiéniai előírások, de még az étteremben dolgozó emberekre is szigorú higiéniai követelmények vonatkoznak. 

Az élelmiszer-higiéniai előírások között találkozhatunk az ivóvíz bevizsgáltatásának követelményével is. Egy étterem nyitásakor, az engedély kiadásának feltételeként az illetékes hatóságok minden esetben megkövetelik az akkreditált ivóvíz mintavételt és annak laboratóriumi vizsgálatát, melynek keretén belül ellenőrizzük a helyszínen fellelhető ivóvíz minőségét. 

Nagyon fontos tudni, hogy ilyen esetben – amikor az ivóvíz bevizsgálást a hatóságok követelik meg – akkreditált folyamatokon keresztül szükséges dolgoznunk, hiszen csak így biztosíthatjuk, hogy a kiállított ivóvíz vizsgálati eredményt a hatóságok el is fogadják! Az Aqua Solutions Kft.-nél minden ivóvíz vizsgálati folyamatunk akkreditált: már a mintavételezéstől kezdve, így a megfelelőségre garanciát is vállalunk. 

Kérd személyre szabott ajánlatunkat IDE kattintva, vagy foglalj időpontot ivóvíz mintavételezésre és bevizsgálásra ITT, és a piacon egyedülálló gyorsasággal elvégezzük az engedélyek kiadásának feltételéül szolgáló ivóvíz bevizsgálást! 
 

Egyéb előírások az étterem nyitás feltételei között

Hosszú az út az első felszolgált  tányérig, hiszen az élelmiszer-higiéniai előírások és a helyi rendeletek mellett számos más feltételnek is meg kell felelnünk a megfelelő engedélyek megszerzéséhez. Ide sorolhatóak többek között a működéshez és üzemeltetéshez szükséges engedélyek, a kötelező releváns szakképzettség megszerzése és akár az étterem épületére vonatkozó előírások is, valamint a tűzvédelmi előírások egyaránt.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések