Mire kell ügyelned, ha fogászati rendelőt vezetsz?

Mire kell ügyelned, ha fogászati rendelőt vezetsz? Mutatjuk a legfontosabb, évente kötelező ellenőrzéseket!

A fogászati rendelők és fogorvosi praxisok működése során számos tényezőt kell figyelembe venni, hogy biztosítani tudják a páciensek és a munkavállalók egészségét és biztonságát. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb kötelező vizsgálatokat és kockázatértékeléseket, amelyeket minden ilyen létesítménynek el kell végeznie.
fogászati rendelő ellenőrzések

Legionella kockázatértékelés és vizsgálat fogászatok számára

A 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet alapján a fogászati rendelők fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítmények közé tartoznak. Ennek megfelelően kötelező elvégezni a Legionella-fertőződési kockázat egységes módszertan szerinti felmérését. Az előírások szerint minden esetben szükséges a következők elvégzése:
•    Legionella kockázatértékelés
•    Legionella vízvizsgálat
•    Pseudomonas aeruginosa és 22 °C-os telepszám vizsgálat
Ezeket a vizsgálatokat az "Országos Epidemiológiai Központ ajánlása a fogászati egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére" című dokumentum előírásai alapján kell elvégezni.
 

Szúró-vágó eszközök kockázatértékelése fogászatok számára

A fogászati rendelőkben gyakoriak a tű vagy más éles, hegyes eszközök által okozott sérülések, amelyek jelentős veszélyt jelentenek a vér útján terjedő fertőzések miatt. Az 51/2013. (VII. 15.) EMMI rendelet 4. § (4) bekezdése előírja, hogy ha a kockázatértékelés a munkavállaló biztonságát vagy egészségét veszélyeztető kockázatot állapít meg, az egészségügyi szolgáltatónak meg kell küldenie a kockázatértékelést és a bejelentést a területileg illetékes munkavédelmi felügyelőségnek. Ezen túlmenően, a rendelet az éles vagy hegyes munkaeszközök használatából eredő kockázatok kezelésére és az egészségügyi személyzet tájékoztatására, képzésére vonatkozó követelményeket is előírja.
 

Biológiai kockázatértékelés fogászatok számára

A 61/1999. (XII. 1.) EüM rendelet előírja a biológiai kockázatértékelést a veszélyes biológiai tényezők, például baktériumok és vírusok tekintetében a fogászati rendelők számára. Ez a rendelet biztosítja, hogy a munkavállalók megfelelő védelmet kapjanak a biológiai veszélyekkel szemben.
 

Kémiai kockázatértékelés fogászatok számára

A munkáltató köteles a veszélyes anyagok munka közbeni alkalmazásából eredő kockázatokat értékelni az Mvt. 54. § (2) bekezdése alapján, akár már egy fő alkalmazott esetén is. Minden olyan vállalkozásnak, amely tevékenysége során vegyi anyagokat, veszélyes készítményeket használ fel, tárol vagy forgalmaz, kötelező kémiai kockázatértékelést készíttetnie. Az intézkedési terv alapján a kockázati értékeket a lehető legalacsonyabbra kell csökkenteni.
 

Munkavédelmi kockázatértékelés fogászatok számára

A munkavédelmi törvény 54. § (5) bekezdése határozza meg a munkavédelmi kockázatértékelésekkel szemben támasztott minimum tartalmi követelményeket, míg a kockázatanalízissel szemben támasztott egyéb előírásokat a (2.-5.) bekezdés tartalmazza. A kockázatértékelések elkészítése munkavédelmi- és foglalkozás-egészségügyi szaktevékenységnek minősül, ezért kizárólag megfelelő végzettséggel rendelkező szakemberek végezhetik ezt a feladatot.


Ezek a vizsgálatok és kockázatértékelések elengedhetetlenek a fogászati rendelők biztonságos működéséhez, és biztosítják, hogy a páciensek és a munkavállalók egészsége ne kerüljön veszélybe.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések