Fúrt kút víz bevizsgálása: mikor, kinek javasolt?

Miért javasolt az ásott vagy fúrt kút víz bevizsgálása?

A telken lévő ásott vagy fúrt kút nagyszerű lehetőségeket kínál tulajdonosa számára, legyen szó akár öntözésről, fürdésről, haszonállatok itatásáról vagy ivóvízként történő felhasználásról – azonban csak és kizárólag abban az esetben javasolt bármilyen célú felhasználása, ha előtte meggyőződtünk róla, hogy a kútból kinyert víz mentes a káros komponensektől. 

De hogyan vizsgáltathatod be saját kutad vizét egyszerűen, és miért fontos ezt a lépést akár rendszeresen megtenned? Az alábbiakban erről olvashatsz. 
 
fúrt kút víz bevizsgálása

Ásott és fúrt kút víz bevizsgálása az Aqua Solutions Kft.-nél

Amennyiben felhasználás előtt szeretnél meggyőződni telkeden lévő ásott vagy fúrt kutad vízének minőségéről, azt teljes szolgáltatáscsomaggal, rugalmasan és gyors határidővel vállaljuk. 

Kútvíz bevizsgálása szolgáltatásunk keretén belül nincs más dolgod, mint a kútvízből kinyert 1,5l vizet behozni irodaházunkba (1033 Budapest, Huszti út 35. Garuda irodaház) a hét bármely napján reggel 8:00 és este 18:00 között, és leadni a portán. Ezt követően mi a vízmintát akkreditált laboratóriumba szállítjuk, és bevizsgáltatjuk – a vizsgálat eredményét pedig eljuttatjuk hozzád.

Amennyiben a kútvíz bevizsgálása során bármilyen problémát fedünk fel, káros komponenseket találunk, igény szerint segítünk a kút fertőtlenítésében, és tanácsokkal látunk el arra vonatkozóan, hogy mire használhatod a kinyert vizet!
 
Ajánlatkéréses IDE kattintva adhatod le, kútvíz bevizsgálása szolgáltatásunkról pedig bővebben ITT olvashatsz. 
 

Miért fontos a fúrt kút vizének bevizsgáltatása?

Az ásott vagy fúrt kút vizének bevizsgálását a vízminőség gyors változása és a kutakban gyakran fellelhető kórokozók teszik szükségessé. A víz vizsgálata elengedhetetlen annak érdekében, hogy biztosítsuk a felhasználási célnak megfelelő vízminőséget és megóvjuk egészségünket, környezetünket. 

Mivel a kút vizének minősége közvetlen hatással lehet mindennapi életünkre, állataink, növényeink, de akár a saját egészségünkre is, így a rendszeres vizsgálat erősen javasolt. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy milyen okok indokolják ezt. 
 

Fúrt kút víz bevizsgálása és az egészségvédelem

Amennyiben a kút vizét fogyasztásra, de akár terményeink öntözésére is használni szeretnénk, feltétlen fontos vízének bevizsgálása egészségünk megőrzése érdekében. Amennyiben a kútból kinyert víz fertőzött, az komoly egészségkárosodáshoz vezethet: a vizsgálatok pedig lehetővé teszik a kórokozók, nehézfémek vagy akár a vegyi anyagok jelenlétének felismerését.
Fontos tudni, hogy a fúrt kút vize nem minden esetben alkalmas a közvetlen fogyasztásra – azt minden eseteben előzetesen kivizsgáltatni érdemes! 
 

Fúrt kút víz bevizsgálása háztartási gépeink élettartamának megőrzése érdekében

Sok kúttulajdonos gondolja úgy, hogy ha a kút vizét fogyasztásra nem használja, akkor a vízelemzés is felesleges – azonban ez téves állítás. 

A kút vizének háztartási célú felhasználásával rengeteget spórolhatunk, azonban ha a víz erre nem alkalmas, sokkal nagyobb kiadást jelenthet a későbbiekben a háztartási gépek javítása, cseréje. Amennyiben a víz túlzottan sok oldott ásványi anyagot tartalmaz, az vízkő formájában igen hamar letapadhat háztartási gépeinkre, tönkre téve azokat! A vizsgálat eredményei alapján lehetőségünk nyílik a kútvíz kezelésére, vízlágyító használatára, ezzel megóvva gépeinket.
 

Fúrt kút víz bevizsgálása medence feltöltéséhez

Nincs is üdítőbb élmény, mint a nagy nyári melegben saját medencénkbe csobbani – pláne, ha az még a vízfogyasztást sem növeli, hiszen a kút vizéből töltöttük fel. 

Fontos azonban tudni, hogy amennyiben a kútvíz előzetesen nem került bevizsgáltatásra, az rengeteg kellemetlenséget okozhat: amennyiben a vízben magas a vas-, a mangán- vagy a foszfát tartalom, a kristálytiszta víz a medencében hamar bealgásodhat. Amennyiben ismered a víz összetételét, erre felkészülhetsz, és a megfelelő vegyszeres kezelés mellett élvezheted a hűsítő fürdőt! 


A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a kútvíz bevizsgálása, a vízminőség elemzése több szempontból is rendkívül fontos, és biztonságot nyújt a víz felhasználói számára. Az ellenőrzést rendszeresen (általában évente) érdemes ellenőriztetni, hiszen a kútvíz minősége a környezeti tényezőktől függően gyorsan változhat. Amennyiben a kútból kinyert vízben bármilyen rendellenességet tapasztalsz – gyanús szagot, elváltozott színt vagy akár ízt, a kút víz bevizsgálása sürgőssé válhat. 
 

Mire használhatjuk a fúrt kút vizét bevizsgálás után?

Egy fúrt kút a telken jelentős forrásnak számíthat a tiszta víz ellátásában, és számos módon felhasználható – amennyiben az alkalmas is rá.

A kútvíz bevizsgálása során nem csupán egy eredményt közlünk kedves megrendelőinkkel, de igény esetén akár tanácsadási csomaggal is szolgálunk arra vonatkozóan, hogy az adott kút vize pontosan milyen felhasználásra alkalmas! Így az eredményeket nem szükséges egyedül értelmezned, pontos útmutatást kaphatsz a továbbiakra vonatkozóan akkor is, ha a vízminőség jelenleg még nem alkalmas a felhasználásra. 

És hogy melyek a leggyakrabbi felhasználási területek? Ezeket vesszük most sorra:
-    Ivóvíz ellátás kútvízből: a fúrt kút által biztosított víz egyik legfontosabb felhasználási formája. Amennyiben a kútvíz ivóvíznek megfelelő tisztaságú, az akár emberi fogyasztásra is alkalmas lehet – azonban a megfelelő szűrés és kezelés itt is kulcsfontosságú lehet. 
-    Öntözés kútvízzel: a fúrt kutak vízét gyakran használják öntözésre akár mezőgazdasági területeken, akár otthon, a telken is. Fontos azonban tudni, hogy a nem megfelelő kútvízből káros komponensek juthatnak az élelmiszerként termesztett növényekbe, különösen a gyökérnövényekbe (pl. paradicsomba), ezért a kútvíz bevizsgáltatása ebben az esetben is erősen javasolt. 
-    A kútvíz háztartási felhasználása: mosásra, zuhanyzásra, mosogatásra egyaránt alkalmas lehet a kút vize, azonban ebben az esetben is fontos annak minősége, hiszen az esetlegesen előforduló magas oldott ásványianyag jelenlét a háztartási eszközök elvízkövesedését okozhatja. 
-    Az állattenyésztés és a fúrt kutak vízének felhasználása itatásra: a kútvíz, amennyiben megfelelő minőségű, tökéletesen alkalmas lehet a haszonállatok itatására mezőgazdasági területeken. A tiszta víz hozzájárul az állatok egészségéhez és jóllétéhez, azonban a kórokozók akár meg is betegíthetik azokat, így mindenképp javasolt az éves bevizsgáltatás! 
-    A kútvíz ipari felhasználása: számos estben használják a fúrt kutak vizét ipari területeken is, például hűtőrendszerekben, gyártási folyamatokban vagy tisztítási célokra egyaránt. A víz minősége és tisztasága azonban itt is kulcsfontosságú! 


A fúrt kút vízének tehát számos hasznosítási módja van. Ezek nem csak a spórolásban segítenek, de a fenntarthatóság és a környezetvédelem területén is jelentősek lehetnek – azonban a vízminőség ellenőrzése minden esetben elengedhetetlen!  

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések