HUMVI rendszer a közhasználatú fürdők üzemeltetésében: mit kötelező megtenned?

HUMVI rendszer a közhasználatú fürdők üzemeltetésében: mit kötelező megtenned?

2023.november 20-án hatályba lépett az 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet, amely jelentős változásokat hozott a közhasználatú fürdők üzemeltetésében. Az új szabályozások célja a vízminőség ellenőrzésének és dokumentálásának szigorítása, ezáltal biztosítva a fürdővendégek egészségét és biztonságát. Az egyik kiemelt elem a HUMVI (Humán Felhasználású Vizek Informatikai Rendszere), amely fontos szerepet játszik a vízminőség ellenőrzésében és nyomon követésében. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk az üzemeltetők számára előírt új kötelezettségeket, és hogy hogyan tudunk mi segítséget nyújtani ennek teljesítésében. 
közhasználatú fürdők üzemeltetése humvi

HUMVI – A vízminőség ellenőrzésének és dokumentálásának új rendszere

A HUMVI rendszer bevezetésével a vízminőség ellenőrzése és dokumentálása új szintre lép. Az üzemeltetőknek több fontos feladatuk van annak érdekében, hogy megfeleljenek az új előírásoknak:
 

Vízvizsgálati eredmények feltöltése

Az üzemeltetők kötelesek gondoskodni arról, hogy az általuk végzett és végeztetett valamennyi fürdővízre vonatkozó akkreditált laboratóriumi vízvizsgálat eredményei az adatok rendelkezésre állását követő 5 napon belül feltöltésre kerüljenek a HUMVI rendszerbe. Ez biztosítja, hogy a vízminőség folyamatosan ellenőrizhető és nyomon követhető legyen.
 

Azonnali tájékoztatás

Rendkívüli események, műszaki biztonsági és vízminőségi nem megfelelőségek esetén, amelyek a fürdővendégek egészségkockázatának gyanúját vetik fel, az üzemeltetők kötelesek azonnal tájékoztatni a megfelelő hatóságokat és a HUMVI rendszert. Ez a gyors reakció lehetővé teszi, hogy az esetleges egészségügyi kockázatokat minimalizálják és időben kezeljék.
 

Műszaki adatok frissítése

Az üzemeltetőknek évente egyszer, tárgyév december 10-éig frissíteniük kell az alap- és fő műszaki adatokat a HUMVI rendszerben. Ez magában foglalja a létesítményekkel kapcsolatos minden releváns adatot, biztosítva, hogy a rendszer naprakész információkat tartalmazzon.
 

Nem igazodsz el a HUMVI rendszerében? Segítünk a teljes ügymenet lebonyolításában! 

Szakértői csapatunk készen áll arra, hogy támogasson az új szabályozások teljesítésében. 

Akkreditált laboratóriumi vízvizsgálatainkkal professzionális és gyors szolgáltatások keretén belül biztosítjuk, hogy a fürdővízre vonatkozó valamennyi szükséges vizsgálat elvégzésre kerüljön, és az eredményeket – a megbízó igénye szerint - időben feltöltjük a HUMVI rendszerbe.

Az új rendelet előírásainak betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a közhasználatú fürdők biztonságosan és jogszerűen működjenek. Csapatunk minden szükséges támogatást megad ahhoz, hogy az általad üzemeltetett fürdő megfeleljen a legújabb követelményeknek, biztosítva ezzel a vendégek egészségét és a zavartalan üzemelést.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések