A kútvíz vizsgálata: miért fontos bevizsgáltatni a kútvizet felhasználás előtt?

A kútvíz vizsgálatának fontosságáról: a tiszta vízért, és egészségünkért

Az egyre növekvő környezeti kihívások és a városiasodás miatt az alternatív vízforrások napjainkban egyre inkább felértékelődnek. A kútvíz egyaránt lehet egy ingatlan, vagy akár egy üzemi terület, mezőgazdasági létesítmény értékes vízforrása, azonban annak minőségét és biztonságosságát célszerű ellenőrizni, mielőtt fogyasztásra, vagy egyéb felhasználásra kerülne. 
kútvíz vizsgálata A kútvíz vizsgálata kritikus fontosságú a fúrt vagy ásott kutak tulajdonosai, felhasználói számára annak érdekében, hogy biztosítsák a tiszta vizet, és a kútvíz használatának biztonságos kereteit. De mire használhatjuk a kútvizet, és miért fontos előtte ellenőrizni annak minőségét? 
 

Mire használhatjuk a fúrt vagy ásott kút vizét bevizsgálás után?

A telken lévő fúrt vagy ásott kút, amennyiben annak vízminősége is megfelel az elvárásoknak, aranyat érhet. Hogy pontosan mire használható a kútvíz, azt a bevizsgálás során ingyenes szaktanácsadásban segítünk elemezni. Az alábbiakban általánosságban véve mutatjuk be a kútvíz felhasználásának legfontosabb módjait, és hogy miért fontos előzetesen bevizsgálni az adott célra! 


A kútvíz vizsgálata öntözés előtt

A legtöbb telektulajdonos – legyen szó akár mezőgazdasági területről, akár csak egy kertes házról - a kútvizet előszeretettel használja öntözésre, és sajnos sokan a kútvíz vizsgálata nélkül teszik ezt. Fontos azonban tudni, hogy a nem megfelelő minőségű kútvízben található káros komponensek akár az élelmiszerként termeszetett növényekbe is átjuthatnak, ezzel egészségkárosító hatást gyakorolva fogyasztóikra! Ez különösen igaz az egyes gyökérnövények (például paradicsom) természtése esetén – ezért minden esetben azt javasoljuk, hogy öntözésre használt kútvíz esetén is végezze el a tulajdonos a kútvíz vizsgálatát. 
 

Kútvíz vizsgálata háztartási felhasználás előtt  

A kútvíz kiváló lehetőséget biztosít számunkra, hogy háztartási célokra használjuk, amennyiben annak minősége is megfelelő. Mosásra, mosogatásra, zuhanyzásra egyaránt használható lehet, azonban hiába nem célunk a kútvíz fogyasztása, a vízminőség vizsgálat itt sem elengedhető. 

Háztartási felhasználásra szánt kútvíz esetében fontos ellenőrizni a víz oldott ásványianyag tartalmát. Amennyiben a kútból kinyert vízben magas ez az érték, az a háztartási eszközök elvízkövesedését okozhatja – amellyel hosszú távon többet veszíthetünk, mint amennyit nyerünk. 
 

Kútvíz vizsgálata itatás előtt

A leggyakrabban mezőgazdasági területeken fordul elő, hogy a kútvizet a haszonállatok itatására használják fel. Amennyiben a kútvíz minősége erre alkalmas, úgy ennek semmi akadálya – azonban célszerű ezt is minden esetben bevizsgáltatni, hiszen a haszonállatok, de akár a kedvtelésből tartott háziállatok egészsége is lehet a tét! 
 

A kútvíz vizsgálata fogyasztás előtt

Sok telektulajdonos szeretné a kút vizét akár fogyasztásra is felhasználni. Főzésre, ivásra egyaránt alkalmas lehet a fúrt vagy ásott kút vize, azonban egészségmegőrzési szempontból a kútvíz vizsgálata itt elengedhetetlen tényező! 
 

Hogyan történik a kútvíz vizsgálata?

A kútvíz vizsgálatát, mivel ebben az esetben nem feltétlen szükséges az akkreditált eredmény, akár hozott mintából is elvégezzük – de természetesen igény esetén akkreditált mintavételre is van lehetőség. 

Cégünk rugalmasan, a lehető legrövidebb határidővel vállalja a kútvizek vizsgálatát is, hogy mihamarabb használhasd a belőle kinyert vizet! 


 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések