Mikor válik a kútvízből ivóvíz? – Amit jó, ha tudsz, mielőtt a pohárba öntöd

Mikor válik a kútvízből ivóvíz? – Amit jó, ha tudsz, mielőtt a pohárba öntöd

Saját kútból vizet nyerni sokak számára a függetlenség egyik szimbóluma. Nem függsz a szolgáltatótól, nincs vízdíj, és a ház mögött ott a természetes forrásod – kell ennél több? Csakhogy ami a növényeknek és a fűnyíró lemosásához tökéletes, az még nem biztos, hogy az emberi szervezet számára is biztonságos. A kútvíz akkor válhat valódi ivóvízzé, ha bizonyos feltételek teljesülnek. És ebben nemcsak a víz „szép színe” vagy „jó íze” számít.

 
kútvízből ivóvíz

A kútvíz nem automatikusan ivóvíz

A saját kútból származó víz természetes eredetű, de ez nem jelenti azt, hogy automatikusan alkalmas emberi fogyasztásra. A felszín alatti vízkészlet szennyeződhet baktériumokkal, mezőgazdasági vegyszerekkel, oldott ásványi anyagokkal vagy épp nehézfémekkel – ezek közül sok szabad szemmel nem is érzékelhető. És bár a kútépítésnél gyakran elhangzik a „jó mélyről jön, biztos tiszta” mondat, sajnos ez nem garancia.

 

A legelső lépés: vízvizsgálat

Mielőtt bárki pohárba töltené a kútvízet, elengedhetetlen, hogy elvégezzenek rajta egy laboratóriumi vizsgálatot. Ez a folyamat nem csupán egy pipa a listán – hanem az egyetlen biztos módszer annak eldöntésére, hogy a víz valóban megfelel-e az ivóvízre vonatkozó szabványoknak.

A vizsgálat során többek között az alábbi paramétereket nézik
  • Baktériumok jelenléte (pl. E. coli, coliform baktériumok),
  • Vas és mangán tartalom,
  • Nitrát és nitrit szint,
  • pH-érték,
  • Keménység, ammónium, szerves szennyezők.

Már egyetlen eltérés is elég lehet ahhoz, hogy a víz fogyasztása egészségügyi kockázatot jelentsen – különösen gyerekek, idősek vagy várandósok esetében.

Vizsgáltasd be kútvized, és tudd meg, mire alkalmas! Árakért és további részletekért kattints IDE
 

Hogyan lesz a kútvízből biztonságos ivóvíz?

Ha a laboreredmények azt mutatják, hogy bizonyos határértékek felett van egy vagy több szennyező komponens, az még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a kútvízről. Ilyenkor jöhetnek szóba a különböző vízkezelési eljárások.
 
  • Vas- és mangántalanító berendezések segítenek megszűrni az oxidálható fémeket.
  • Nitrátcsökkentő szűrők szükségesek ott, ahol a mezőgazdasági eredetű szennyezés jellemző.
  • UV-fertőtlenítés vagy aktívszén-szűrés használható mikrobiológiai tisztításhoz.
  • Fordított ozmózis rendszerek komplex megoldást kínálnak, ha a víz többféle problémát is mutat.

Fontos, hogy ezek a rendszerek nem mindenhol szükségesek, de csak akkor dönthető el, mi kell és mi nem, ha a kiinduló állapot tisztázott – vagyis a víz be van vizsgáltatva.
 

A biztonság kulcsa a rendszeres ellenőrzés

Még ha a kútvized jelenleg minden határértéknek megfelel is, érdemes időnként – évente egyszer, de legalább néhányévente – újravizsgáltatni. A talajviszonyok, időjárási hatások, közeli építkezések, mezőgazdasági tevékenységek mind befolyásolhatják a víz összetételét. Ráadásul a kút állapota is változik: egy repedés a falban vagy egy hibás csatlakozás a felszínen lehetőséget adhat a szennyeződések bejutására.
 

Miért érdemes szakértőre bízni?

Egy laboratóriumi vízvizsgálat nemcsak adatokat szolgáltat, hanem irányt is mutat. Az Aqua Solutions csapata például nemcsak elvégzi a szükséges méréseket, de értelmezi is az eredményeket, és segít kiválasztani a megfelelő vízkezelési megoldást – legyen szó vasmentesítésről, fertőtlenítésről vagy komplett szűrőrendszer telepítéséről. Az ügyintézés gyors, és az eredmények világosan megmutatják: iható-e a kútvíz, vagy még van vele teendő.


A kútvíz tehát akkor válik valóban biztonságos ivóvízzé, ha tudjuk, mi van benne, és ha kell, megfelelően kezeljük is. Egy laborvizsgálat és némi odafigyelés sokkal nagyobb nyugalmat adhat, mint az a gondolat, hogy „régen se volt vele baj”.

Ha már saját forrásból szeretnél vizet inni, tedd úgy, hogy biztos lehetsz a tisztaságában is.
 

Gyakori kérdések a témában

​​​​​​​

 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések