Legionella rendelet | Kinek kötelező a legionella vizsgálat?

Legionella rendelet: milyen intézményeknek szükséges rendszeres legionella vizsgálat?

Hazánkban 2015 óta rendelettel szabályozzák azon intézményeket, amelyekben a Legionella baktérium által fertőzési kockázatot jelentő közeg található. Az Európai Unió 2020/2184 irányelve alapján azonban az EMMI 49/2015. (IX.6.) rendeletet 2023 januárjában módosították: annak hatályát több intézményre kiterjesztették, és az abban foglalt fogalmakat is pontosították. 
Legionella rendelet De mit tartalmaz pontosan a rendelet ma, és milyen intézményekre vonatkozik a Legionella rendelet? Mutatjuk a részleteket közérthetően! 
 

Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg fogalma a Legionella rendeletben

A rendelet azon intézményekre vonatkozik, amelyekben „legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található”. De mit jelent ez pontosan?

A legionella baktérium egy olyan kórokozó, amely alapvetően melegvíz rendszerekben hajlamos megtelepedni – megbetegedést azonban nem közvetlenül a vízhasználattal okoz, hanem a melegvíz porlasztott páráján keresztül, a tüdőbe jutva jelent kockázatot. Ennek értelmében Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közegnek azt tekintjük, ahol:
-    20-50 °C  közötti hőmérsékletű melegvíz található
-    és az azt tartalmazó berendezések, eszközök használata, működése vagy akár csak karbantartása során is aeroszol képződés lehetséges. 


Alapvetően ez a fogalommeghatározás nem változott a Legionella rendelet módosításával, azonban pontosítás itt is történt: a fokozott kockázatot jelentő közegeket külön kiemeli az új rendelet, ide sorolva a:
-    nedves hűtőtornyok hűtővizét,
-    melegvizű medencéket, pezsgőfürdőket, élménymedencéket
-    a szociális intézmények, egyes szálláshelyek és sportközpontok, valamint büntetés-végrehajtási intézetek ivó- és használati melegvizét


A Legionella rendelet módosítását követően annak hatálya alól kikerültek a bölcsődék és az egészségügyi intézmények, valamint a magán- és falusi szálláshelyek, ezek kivételével azonban rendkívül széles skálán mozognak azon intézmények, akik számára kötelezővé teszi a Legionella vizsgálatot. 
 

A Legionella rendelet pontosította, hogy mely intézményekre vonatkozik a szabályozás

A Legionella rendelet korábban közforgalmú létesítményként jelölte meg azon intézményeket, amelyekre vonatkozott a rendszeres legionella vizsgálat előírása – a rendelet módosításakor azonban ezt a fogalmat átalakították. 

Jelenleg ennek értelmében minden olyan közintézményre, vagy munkahelyként szolgáló épületre vonatkozik a szabályozás, amelyben a fentiekben meghatározott Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. 
 

Legionella vizsgálat és kockázatértékelési dokumentáció készítése

Ennek értelmében tehát Magyarországon ma a közintézmények és munkahelyként szolgáló épületek nagy százaléka érintett a Legionella rendeletben, és köteles rendszeresen bevizsgáltatni a kockázatot jelentő közeget. 

Cégünk rugalmasan és gyors határidővel vállalja mind a Legionella vizsgálatot, mind a szükséges kockázatértékelési dokumentáció elkészítését akkreditált mintavételezéssel és akkreditált laboratóriumi vizsgálattal, melynek köszönhetően a hatósági megfelelésre garanciát vállalunk! 

 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések