Víz bevizsgáltatás: kinek van szüksége rá?

Víz bevizsgáltatás szolgáltatásaink: milyen esetekben tudunk segíteni?

Milyen esetekben lehet szükséged víz bevizsgáltatásra, és mit érdemes tudni az víz laboratóriumi vizsgálatáról? Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a vízmintavételről és az elemzésről! 
Víz bevizsgáltatás Vízre mindannyiunknak szüksége van: a tiszta ivóvíz életünk alap eleme, amely semmi mással nem pótolható: megfelelő minősége egészségünk záloga lehet, annak bevizsgáltatása, igazolása azonban nem csak abban az esetben szükséges ha valamilyen panaszt észlelünk, de sokszor hatóságilag is kötelező. Számos olyan élethelyzet adódhat, amelyben a víz bevizsgáltatása szükségessé válhat – legyen szó akár ivóvízről, akár fürdővízről vagy éppen egy ásott vagy fúrt kút vízének elemzéséről: ebben segítünk mi gyors határidővel, rugalmasan! 

Hogy pontosan mely szolgáltatásunk mire jó, és kiknek lehet rá szüksége? Az alábbiakban ezt foglaltuk össze.
 

Ivóvíz bevizsgáltatás: a 4 paraméteres ellenőrző, és a 7 paraméteres részletes ivóvíz bevizsgálás

Minden olyan esetben, amikor egy üzlet vagy vendéglátóipari egység megnyitását intézzük, és a nyíló üzletben a vásárlók és vendégek az ivóvízzel érintkezni fognak, az üzletnyitás feltételeként a hatóságok megkövetelik a víz bevizsgáltatást, és csak megfelelő, akkreditált eredmény fejében adják ki az erre vonatkozó engedélyt. 

Szükség lehet a szolgáltatásra ugyanakkor hitelügyintézéshez (pl. építkezések, felújítások esetén), az építkezési engedély megszerzése előtt, valamint felújítások és bővítések után is a használatbavételi engedély kiadása előtt, amennyiben a vízhálózat megbontásra kerül. 

A legtöbb esetben a fentebb leírt szituációkban a hatóságok számára elengedő a 4 paraméteres ellenőrző vizsgálat eredményeinek bemutatása, azonban speciális esetekben, például élelmiszerpiari üzemekben, egészségügyi intézményekben és vendéglátó egységekben gyakran követelmény a részletes ivóvíz bevizsgáltatás is, amelyet minden esetben a hatóság ír elő. 
 

Legionella vizsgálat: a legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közegek vizsgálata

Hazánkban a 49/2015. (IX.6.) EMMI rendelet szabályozása alapján minden olyan intézmény vagy munkahelyként szolgáló épület köteles rendszeresen akkreditált legionella vizsgálatot végeztetni, ahol legionella expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. 

Legionella expozíciójából kockázatot jelentő közegnek tekintjük a használati melegvizet, amelynek porlasztott párájával bárki – vendégek, vásárlók, vagy akár a munkatársak – érintkezhetnek. Ennek értelmében gyakorlatilag bármilyen használati melegvíz rendszer kockázatot jelenthet, és bevizsgáltatásra kötelezett lehet! 
 

Fürdővíz bevizsgáltatás: a mesterséges- és természetes fürdővizek vizsgálata

Az ivóvíz bevizsgáltatása mellett foglalkozunk még fürdővizek vízminőségének ellenőrzésével is szükség szerint. A 510/2023. (XI. 20.) Korm. rendelet értelmében ugyanis közfürdőkben, uszodákban, wellness részlegeken, de még a társasházakban található medencék esetében is köteles a tulajdonos vagy üzemeltető rendszeresen vizsgáltatni a fürdővíz minőségét: legyen szó akár természetes- akár mesterséges fürdővízről. 
 

Kútvíz bevizsgálás: ásott vagy fúrt kutak vízminőségének vizsgálata

Ahogy a fentiekben látható, a legtöbb esetben a víz bevizsgáltatás valamilyen hatósági engedélyhez, vagy működési engedélyhez köthetően kötelező elem, így a vizsgálat akkreditált mivolta is rendkívül fontos tényező annak érdekében, hogy az eredményeket a hatóságok elfogadják.

Ez alól némileg kivételt képez kútvíz bevizsgáltatása szolgáltatásunk, amelyet a legtöbb esetben olyan magánszemélyek vagy cégek kérnek, akiknek a telkén fúrt vagy ásott kút található, és annak vizét biztonsággal szeretnék használni. 

Mivel a kútvíz bevizsgáltatása a legtöbb esetben tájékoztatásul szolgál, így ezen szolgáltatásunk keretén belül a vízmintavételt nem szükséges akkreditáltan végezni, azt akár hozott mintából is készíthetjük. 


 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések