Milyen paramétereket mérnek a vízminta bevizsgálás során? – a 4 és 7 paraméteres vizsgálat összehasonlítása

Milyen paramétereket mérnek a vízminta bevizsgálás során? – a 4 és 7 paraméteres vizsgálat összehasonlítása

A vízminta bevizsgálás a legtöbb esetben hatósági előírásokhoz kapcsolódik, amelyek engedélyek kiadásához vagy dokumentációk elkészítéséhez szükségesek. A vizsgálatok típusát – hogy 4 vagy 7 paraméteres bakteriológiai elemzésre van-e szükség – az eljáró hatóság határozza meg.

Mindkét típusú vízvizsgálatot akkreditált mintavétellel és akkreditált laboratóriumi elemzéssel végezzük, így az eredmények hatósági megfelelőségére garanciát vállallunk! 
a 4 és 7 paraméteres vízvizsgálat összehasonlítása

4 paraméteres ellenőrző bakteriológiai vízvizsgálat

A 4 paraméteres vizsgálat a leggyakrabban előírt forma, amely elsősorban hatósági engedélyek, például üzletnyitási vagy használatbavételi engedély megszerzéséhez szükséges. Vendéglátó egységek, üzletek, közintézmények és egészségügyi intézmények esetében a hatóságok rendszerint ezt követelik meg, amennyiben az ügyfelek vagy vendégek az ivóvízzel bármely módon kapcsolatba kerülhetnek.
 

A 4 paraméteres ellenőrző bakteriológiai vízvizsgálat során a következőket mérik:

  • Coliformszám
  • Escherichia coli szám
  • Enterococcus szám
  • Telepszám 22 °C-on

Ez a vizsgálat jellemzően üzletnyitásokhoz, HACCP dokumentációkhoz, Nébih különengedélyekhez, építkezések vagy felújítások után használatbavételi engedély megszerzéséhez szükséges. Kiegészítő szolgáltatásként gyakran Legionella vizsgálattal együtt is elvégezzük.
 

7 paraméteres részletes bakteriológiai vízvizsgálat

Bizonyos esetekben a hatóság részletesebb vizsgálatot ír elő, ekkor a 7 paraméteres bakteriológiai vízvizsgálatra van szükség. Ez a vizsgálat nagyobb adatpontot nyújt a vízminőségről, és szigorúbb engedélyezési folyamatok során válhat elengedhetetlenné.
 

A 7 paraméteres részletes vizsgálat során a következő paraméterek kerülnek elemzésre:

  • Coliformszám
  • Escherichia coli szám
  • Enterococcus szám
  • Pseudomonas aeruginosa szám
  • Telepszám 22 °C-on
  • Telepszám 37 °C-on
  • Clostridium perfringens

Erre a típusra lehet szükség nemcsak üzletnyitáskor, hanem egyes HACCP dokumentációkhoz és Nébih különengedélyekhez is.
 

Összegzés: mikor 4 és mikor 7 paraméter?

A 4 paraméteres ellenőrző vizsgálat a leggyakoribb, és a legtöbb hatósági eljárás során elegendő. Ha azonban a hatóság részletesebb elemzést követel meg, akkor a 7 paraméteres vizsgálat válik kötelezővé. Mindkét esetben igaz, hogy a folyamatnak akkreditált körülmények között kell zajlania, a vízmintavételtől a laboratóriumi elemzésig, így biztosítható a hiteles és hivatalosan elfogadható eredmény.
 

Gyakori kérdések a vízminta vizsgálatokról

​​​​​​​​​​​​​​

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések