Akkreditált vízminta vizsgálat

Akkreditált vízminta vizsgálat: kinek, és milyen esetben van szüksége rá?

Akkreditált vízminta vizsgálat szolgáltatásunkat egyedülálló gyorsasággal, rugalmas munkavégzéssel végezzük – a hatósági megfelelésre pedig garanciát is vállalunk. De kinek, és milyen esetekben van szüksége ilyen vízminta bevizsgálásra? 
Akkreditált vízminta vizsgálat

Kinek van szüksége akkreditált vízminta vizsgálatra? 

Legyen szó akár egy 4 paraméteres ellenőrző bakteriológiai vizsgálatról, akár egy részletesebb, 7 paraméteres vízminta elemzésről vagy Legionella vizsgálatról, esetleg természetes vagy mesterséges fürdővíz bevizsgálásról, a legtöbb esetben az akkreditált vízminta vizsgálatra akkor kerül sor, ha azt a hatóságok valamilyen eljárás során a tulajdonos számára előírják, valamilyen engedély feltételeként jelölik meg. 

A negatív vízminta bemutatása ugyanis számos engedély alapvető feltétele. Hogy pontosan milyen típusú vizsgálatra van szükség, és az akkreditált vízminta vizsgálat során milyen paramétereket követelnek meg, azt szintén a hatóság írja elő.
 

Milyen esetekben lehet szükség az akkreditált vízminta bevizsgálásra? 

A fentieknek megfelelően elmondhatjuk, hogy csak ritkán fordul elő hogy az akkreditált vízminta bevizsgálás igénye magában a megrendelőben merül fel, mégis igen széles azok köre, akiknek erre szüksége lehet. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze! 
 

Akkreditált vízminta bevizsgálás vállalkozások, éttermek és üzletek, közintézmények, egészségügyi intézmények számára

A különböző üzletek, vendéglátóipari egységek és szolgáltatást bonyolító vállalkozások megnyitása szigorú feltételrendszeren alapszik, melynek egyik kitétele, hogy az üzletnyitási engedély csak negatív vízmintát igazoló dokumentum alapján állítható ki, amennyiben a leendő üzletben a vendégek az ivóvízzel bármely módon érintkezni fognak. Az üzletnyitáshoz a hatóságok leggyakrabban egy ellenőrző, 4 paraméteres vizsgálatot írnak elő – de speciális esetekben előfordulhat, hogy részletes, 7 paraméteres vizsgálatot is kérnek. Ugyan ez vonatkozik minden olyan közintézményre (óvodákra, iskolákra, művelődési központokra, stb.) és egészségügyi szolgáltatókra is, ahol a vendégek a vízzel érintkezhetnek.

Az akkreditált vízminta bevizsgálás egy speciálisabb ága a Legionella vizsgálat, amelyet minden olyan intézmény, üzlet köteles rendszeresen elvégeztetni, amelynek területén Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. 

További speciális eseteknek minősül a fürdővíz bevizsgálása, amelyre köz- és magánfürdők, wellness központok, de még a társasházakban található medencék esetében is szükség van.
 

Akkreditált vízminta bevizsgálás magánemberek számára

Nem csak akkor találkozhatsz azonban az akkreditált vízminta bevizsgálás fogalmával, ha valamilyen vállalkozást vagy intézményt vezetsz – de bizonyos esetekben magánszemélyként is szükséged lehet rá.

Ebben a kategóriában is hatóságilag előírt vizsgálatról van szó: építkezések, felújítások során amennyiben a vízhálózat megbontásra kerül, a használatbavételi engedély kiadásának feltétele a 30 napnál nem régebbi negatív vízminta benyújtása – de sok esetben akár a különböző hitelügyintézésekhez is szükség lehet rá. 
 

Miért fontos, hogy akkreditált folyamatokon keresztül végezzük a vízminta bevizsgálást? 

A hatóságok a különböző engedélyek kiadásához szigorú feltételrendszert szabnak, így a hozzájuk szükséges teendők, vizsgálatok esetében is fontos ügyelnünk rá, hogy azok hivatalos úton kerüljenek elvégzésre. Így van ez a vízminta bevizsgálás esetében is: a hivatalos ügyintézések során ezek eredménye csak akkor kerül elfogadásra, ha a teljes ügymenet – a vízmintavételtől a laboratóriumi vizsgálatig – akkreditált folyamatokon keresztül kerül elvégzésre. 

Ennek teljesülését cégünk vállalja, az általunk kibocsátott eredmények hatósági megfeleléséére pedig garanciát is vállalunk! 
 

Mennyi időt vesz igénybe az akkreditált vízminta bevizsgálás? 

Pontosan tudjuk, hogy a hatósági engedélyek megszerzésekor a legtöbb esetben az utolsó teendők között szerepel a vízminta elemzés – és sok esetben az eredmény sürgős is. Éppen ezért szolgáltatásainkat a piacon egyedülálló gyorsasággal végezzük: az akkreditált vízmintavételre időpontok foglalhatóak honlapunkon akár már 2 napon belülre! A teljes ügymenet határideje nagyban függ a vizsgálandó paraméterektől, amelyről szolgáltatásaink között tájékozódhatsz. 

 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések