Ólom a vízben? Egészségkárosító hatások és megelőzés: amiről tudnod érdemes

Ólom a vízben? Egészségkárosító hatások és megelőzés: amiről tudnod érdemes

A tiszta víz életünk, egészségünk záloga, azonban sajnos még ma sem vehetjük készpénznek, hogy az otthonunkban található hálózati víz hosszú távon is biztonsággal fogyasztható. De hogy kerül ólom a vízbe, milyen káros hatásai vannak és mit tehetsz ellene?

Alábbi cikkünkben az ólommal szennyezett ivóvíz témáját járjuk körbe, amely lehet, hogy Téged, családodat is érinti. 
ólom a vízben Főként a nagyvárosi, így akár a budapesti vízhálózati rendszerek esetében beszélhetünk ólomszennyezettségről a vízben. A városi vízhálózatokban gyakran előfordul, hogy régi, ólomból készült vezetékek szállítják a vizet lakossági és közintézmények számára. Az ilyen rendszerekben az ólom idővel kioldódhat a vízbe, komoly egészségkárosodást okozva a fogyasztók számára. A jelenség különösen aggasztó lehet a belvárosi területeken, ahol a régi épületekben még mindig megtalálhatóak ezek a vezetékek.
 

Mit tehetsz, ha ilyen épületben élsz és tartasz az ólomszennyezettségtől?

Korábbi felmérések és saját tapasztalataink alapján egyértelmű, hogy Budapesten, a belvárosi, főként a régi épületekben jelentős a probléma. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett kutatások és helyszíni vizsgálatok egyaránt rámutattak arra, hogy számos belvárosi épületben magas koncentrációban található ólom a vízben, amely meghaladja az egészségügyi határértékeket.

Éppen ezért elmondhatjuk, hogy általánosságban véve az ilyen épületek lakói számára lehet fontos az ivóvíz bevizsgáltatása ólomra. Az ólom egészségkárosító hatása mindenkit érinthet, de főként kisgyermekes családok esetében jelentős: hiszen az ólom főként a gyerekekre jelenthet kockázatot. Nem véletlen, hogy az óvodákban, bölcsődékben a mai napig jogszabály szerint kötelező az ólom vizsgálat.

Az ólom jelenléte a vízben tehát komoly egészségügyi kockázatokat hordoz magában, különösen a gyermekek számára. A kisgyermekek szervezete különösen érzékeny az ólomra, ami hosszú távon súlyos neurológiai károsodásokhoz vezethet.
 

Mit tehetsz, ha ilyen régi épületben élsz, és tartasz a víz magas ólomtartalmától?

Habár valóban sok épületet érint a vízhálózatban megtalálható magas ólomszint, mielőtt a teljes vízhálózat cseréjét kezdeményeznéd érdemes bevizsgáltatni a használati ivóvizet az ólom jelenlétére. 

Szeretnéd bevizsgálatni a csapvized, és megbizonyosodni róla, hogy biztonsággal fogyasztható-e? Kérd ajánlatunkat IDE kattintva

Amennyiben a vizsgálat során bebizonyosodik az ólom jelenléte a vízben, szóba jöhet az ólomvezetékek cseréje modern, biztonságos anyagokból készült vezetékekre, illetve a rendszeres vízminőség-ellenőrzéssel, és az érintett épületekben víztisztító rendszerek telepítésével is védekezhetünk az ólom egészségkárosító hatása ellen. 

 

A víz ólomtartalmáról összefoglalva

Az ólomszennyezés problémája tehát komoly egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, különösen a gyermekek számára. Budapesten is tapasztalhatóak magas ólomszintek a vízhálózatban, ami sürgős intézkedéseket tesz szükségessé annak csökkentése érdekében. A megfelelő vízminőség-ellenőrzés, az ólomvezetékek cseréje és az intézményekben végzett rendszeres ellenőrzések kulcsfontosságúak a lakosság egészségvédelme szempontjából.

 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések