Vízminőség ellenőrzés: kinek, és milyen vízminőség ellenőrzésre lehet szüksége rá?

Vízminőség ellenőrzés akkreditált vízvizsgálati laboratóriumban hatósági engedélyekhez

Amennyiben üzletnyitáshoz, vagy más hatósági engedélyhez van szükség vízminőség ellenőrzésre, akkreditált vízmintavételi eljárást követően a vízmintát akkreditált vízvizsgálati laboratóriumban szükséges elemeznünk a hatósági engedély megszerzéséhez. Cégünk a vízminőség ellenőrzést rendkívüli sebességgel és rugalmas munkavégzéssel teljesíti igény szerint! Ismerd meg a folyamatot és a legfontosabb tudnivalókat. 
Vízminőség ellenőrzés

Vízminőség ellenőrzés: kinek, és milyen vízminőség ellenőrzésre lehet szüksége rá? 

A vízminőség ellenőrzésre általában akkor van szükség, ha hatósági előírások, engedélyek vagy más eljárások alapján a tulajdonosnak az előíró hatóság számára szükséges bemutatnia a vízminta eredményeit. A negatív vízminta igazolása ezekben az esetekben gyakran az engedélyezés alapvető feltétele! 
A vízminőség vizsgálatának pontos típusát és a követelmények részletei ezekben az esetekben a hatóságok által kerülnek előírásra, így a pontos elvárt paramétersort is tőlük szükséges beszerezni. 
 

Vízminőség ellenőrzés üzletnyitáshoz, használatbavételi engedélyekhez

Az egyik gyakori eset, amikor egy üzletet, vendéglátóipari egységet, vagy szolgáltatást nyújtó vállalkozást szeretnénk nyitni. Abban az esetben, ha az üzletben a vendégek vagy az ott dolgozók rendszeresen érintkeznek az ivóvízzel, az üzletnyitási engedély csak akkor kerül kiadásra, ha negatív vízmintát igazoló dokumentum áll rendelkezésre. Az illetékes hatóságok általában ellenőrző, 4 paraméteres vizsgálatot rendelnek el az üzletnyitáshoz, bár speciális esetekben 7 paraméteres vizsgálat is szükségessé válhat. Ugyanez érvényes minden olyan intézményre (például óvodák, iskolák, művelődési központok stb.) és egészségügyi szolgáltatóra, ahol a vendégek vízzel érintkeznek.
 

Vízminőség ellenőrzés – a Legionella rendelet alapján

A vízminőség ellenőrzés egyik speciális területe a Legionella vizsgálat, amelyet minden olyan intézménynek és üzletnek kötelező rendszeresen elvégeztetnie, ahol Legionella-expozíció szempontjából kockázatot jelentő közeg található. 


Vízminőség ellenőrzés fürdővizek esetében

A vízminőség ellenőrzés harmadik nagy kategóriájába a fürdővíz vizsgálatot soroljuk: különleges esetek a fürdővíz bevizsgálásai, amelyekre a köz- és magánfürdők, wellness központok, valamint a társasházakban található medencék esetében is szükség van.
 

Fúrt és ásott kutak vízminőségének ellenőrzése

A negyedik nagy csoport, a kútvíz bevizsgáltatása, amely némileg különbözik a fenti vízminőség ellenőrzési kategóriáktól, hiszen erre a legtöbb esetben nem hatósági engedélyek megszerzéséhez van szükség, inkább egyedi igények alapján végezzük. Azon telektulajdonosok, akik a telkükön lévő fúrt vagy ásott kút vizét használnák – akár öntözésre, akár itatásra vagy fogyasztásra – kérhetik ezt a szolgáltatást, amelyet akár akkreditált mintavétel nélkül, hozott mintából is elvégzünk. 
 

Vízminőség ellenőrzés: mit kell tudni a folyamatokról? 

Mintsem hogy a legtöbb vízminőség ellenőrzési folyamat valamilyen engedély feltételeként szerepel, pontosan tudjuk, hogy az eredmények kiértékelése sokszor sürgető. Ennek megfelelően vállalatunk a piacon egyedülálló gyorsasággal végez minden folyamatot.

A vízminőség ellenőrzésének határideje azonban nagyban függ a vizsgálni kívánt paramétersortól: egyes esetekben akár néhány napon belül kiértékelhető az eredmény, azonban bizonyos kórokozók tenyésztési ideje ennél több. Az Aqua Solutions Kft.-nél a vízminőség ellenőrzéshez szükséges mintavételezésre akár már 2 napon belül tudsz időpontot foglalni, a szolgáltatás várható teljesítésének határidejét pedig a Szolgáltatásaink fül alatt ismerheted meg pontosabban!  

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések