Vízrendszer fertőtlenítés: pozitív vízminta esetén

Mi történik ha pozitív a vízminta? A vízrendszer fertőtlenítéséről néhány szóban…

Az ivóvíz bevizsgálása során pozitív vízminta esetén az engedélyek kiadása, vagy az ivóvíz használata előtt a vízrendszer fertőtlenítésére lehet szükség, amelyben szintén állunk ügyfeleink rendelkezésére. 
vízrendszer fertőtlenítés A legtöbb esetben szerencsére a vízminta vizsgálat csupán ellenőrzésképp, vagy valamilyen hatósági engedély megszerzéséhez szükséges, ennek értelmében viszonylag ritkán fordul elő, hogy a vízminta pozitív. Sajnos azonban nem teljesen kizárható a pozitív eredmény sem. Annak érdekében, hogy kedves ügyfeleink a teljes ügymenetet egy kézben tudhassák, és ne kelljen több szolgáltatón keresztül navigálniuk, az Aqua Soltutions Kft. a vízrendszer fertőtlenítésében is áll rendelkezésükre. Nézzük, milyen esetekben szükséges ez, mi okozza a pozitív vízmintát, és mire kell számítani ha pozitív a vízminta! 
 

Vízrendszer fertőtlenítése: pozitív vízminta esetén

Az ivóvízhálózat, azaz a vízrendszer fertőtlenítésére abban az esetben van szükség, ha egy vízvizsgálat elvégzése után a laboratórium pozitív mintát jelzett, azaz a vízmintában valamilyen baktérium vagy kórokozó került kimutatásra. Szerencsére ellenőrző vizsgálatok során ez nem túl gyakori kimenet, azonban abban az esetben, ha az ivóvíz problémás, például huzamosabb ideje büdös víz folyik a csapból, felmerülhet a gyanú a fertőzöttségre. 

Ilyen esetekben az ivóvíz felhasználása és fogyasztása szigorúan tilos, hiszen az akár egészségünkre is káros lehet! 

Szerencsére azonban van megoldás: az ivóvízhálózat teljes fertőtlenítésével a baktériumtelepet könnyen felszámolhatjuk, és az újabb – ezúttal negatív – vízminta után újra biztonságossá válik a víz fogyasztása. 

 

Miért lehet szükség a vízrendszer fertőtlenítésére? 

Amennyiben a vízelemzéskor a vízminta pozitív, azaz kórokozó található benne, felmerül a kérdés, hogy kerültek azok a hálózatba? 

A hálózati ivóvíz szolgáltatók garanciát vállalnak arra, hogy az általuk szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel a vonatkozó rendeletek határértékeinek – így a legvalószínűbb, hogy a probléma okozója, a jelenlévő baktérium telep az épület vízhálózatán belül található. A baktérium bekerülésének sok oka lehet: a vízhálózat megbontásával járó felújítási, építési, bővítése munkálatok során fordulhat elő, hogy az azon dolgozó szakemberek nem, vagy nem megfelelően végezték el a vízrendszer vegyszeres átmosását, hőfertőtlenítését.

Ennek értelmében tehát, ha a vízminta pozitív, a problémát az épületen belül érdemes keresni – és a vízrendszer fertőtlenítésével orvosolni. 

 

Hogyan történik a vízrendszer fertőtlenítése? 

Mindegy, hogy egy általános rutinvizsgálat során, vagy egy problémás vízhálózat ellenőrzése során kapunk pozitív vízmintát, az ivóvízhasználat mindaddig szigorúan tilos, míg a fertőtlenítés után egy újabb, negatív vízmintát nem produkáltunk. 

Amennyiben a minta pozitív, a baktériumtelep megszűntetését vegyszeresen kezelhetjük: a vízhálózatot megbontva szakképzett kollégánk a teljes vízrendszert feltölti vegyszeres oldattal, amelyet – általában - 24 órán keresztül hatni hagyunk. A kiírt hatóidő lejártával a vegyszeres oldatot leengedjük, az épület vízhálózatát az eredeti állapotába visszaállítjuk, és a hálózatot alaposan átöblítjük, majd újabb vízmintavétellel igazoljuk a folyamat eredményességét. 
 

Miért nem mindegy, ki végzi a vízrendszer fertőtlenítését? 

A vízrendszer fertőtlenítését minden esetben laboratóriumi vizsgálat előzi meg. Nem elegendő tehát, hogy a víz büdös, az íze kellemetlen vagy más panaszt észlelünk – a bevizsgálás ugyanis nem csupán a kórokozók jelenlétét mutatja ki, de meghatározza azt is, hogy milyen kórokozóval van dolgunk. Ez pedig egy rendkívül fontos lépés, hiszen a tisztító vegyszert is az alapján választjuk meg! 
Amennyiben ez a lépés elmarad, fennáll a kockázata, hogy a rossz vegyszerválasztás miatt a vízrendszer fertőtlenítését követően sem szűnik meg a probléma. 

A hozzáértő szolgáltató kiválasztása éppen ezért fontos szempont: az Aqua Solutions Kft.-nél a folyamatot nagy tapasztalattal rendelkező szakértőink végzik, így pénzvisszafizetési garanciát vállalunk arra az esetre, ha a vízrendszer fertőtlenítését követően a vízminta eredményei továbbra sem megfelelőek! 
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések