Akkreditált vízmintavétel legfontosabb tudnivalói

Akkreditált vízmintavétel: kinek van rá szüksége, és mit kell tudni a vízmintákról?

Az akkreditált vízmintavétel, ivóvíz bevizsgáltatás alapvetően egy jogszabályilag kötelező folyamat bizonyos esetekben. Nézzük, kik kötelezettek elvégeztetni ezt a vizsgálatot és mikor! 
Akkreditált vízmintavétel

Akkreditált vízmintavétel: hatósági engedélyek feltételeként

Bizonyos esetekben, ügyintézések során a hatóságok egyes engedélyek kiadása előtt kötelező jellegű vizsgálatokat, dokumentációk megszerzését írhatják elő. Ilyen kötelező jellegű vizsgálat lehet az akkreditált vízminta elemzés is, amelyet a fentiekből fakadóan a legtöbb esetben hatósági előírás hatására vagyunk kötelesek megtenni. 
 

Mely hatósági engedélyek kiadása előtt van a leggyakrabban szükség az akkreditált vízmintavételre? 

A teljesség igénye nélkül gyűjtöttük össze azon hatósági eljárásokat, amelyek során az akkreditált vízmintavétel a leggyakrabban kerül feltűntetésre kötelező vizsgálatként. Ilyen folyamat lehet az üzletinyitási engedélyek kiadása, kiemeltképpen a vendéglátóipari egységek, élelmiszer-feldolgozással foglalkozó üzletek esetében vagy olyan intézmények nyitásakor, ahol a vendégek a használati ivóvízzel érintkezni fognak. Szükség lehet az akkreditált vízmintavételre továbbá HACCP dokumentáció megszerzéséhez vagy Nébih különengedély kiadásának feltételeként is.

Az akkreditált vízmintavétellel azonban nem csak abban az esetben találkozhatsz, ha valamilyen üzletet nyitsz – de akár ingatlanok vásárlásakor, hitelügyintézéskor, felújítások után a használatbavételi engedély megszerzéséhez is előírhatják azt. 
 

Akkreditált vízmintavétel: hatósági eljárás nélkül

Az esetek túlnyomó többségében tehát az akkreditált vízmintavételre akkor van szükség, ha azt a hatóság előírja. Előfordulhatnak azonban kivételek is, amikor az ingatlan tulajdonosa kifejezetten kéri a csapvíz bevizsgáltatását: például ha a használati vízen valamilyen elváltozást tapasztal: az elszíneződik vagy büdössé válik. Ilyen esetben célszerű lehet kifejezetten kérni az ivóvíz minőségének vizsgálatát, hiszen előfordulhat, hogy abban kórokozók találhatóak amelyek egészségkárosító hatással is rendelkeznek! 
 

Akkreditált vízmintavétel akkreditált laboratóriumi vizsgálattal: miért fontos a hivatalos menet?

Mint ahogy azt a fentiekben már többször említettük, az akkreditált vízmintavételre a legtöbb esetben hatósági utasításra kerül sor. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az ügymenet teljes egészében akkreditáltan kerüljön elvégzésre, hiszen ez biztosítja, hogy az eredményt a hatóságok elfogadják majd! 

Az Aqua Solutions Kft.-nél a teljes ügymenetet hivatalos úton bonyolítjuk le, és a hatósági megfelelésre garanciát vállalunk. 
 

Mi történik, ha az akkreditált vízmintavétel során problémát tár fel a laboratórium?

Mivel a vízmintavétel és az ivóvíz bevizsgálásának folyamata alapvetően rutin feladat és ellenőrző funkciót lát el, így szerencsére viszonylag ritkán derül fény valamilyen problémára – azonban ez mégsem kizárható. 

Abban az esetben, ha az akkreditált vízmintavétel során begyűjtött mintában a laboratórium valamilyen kórokozót talál, a vízhálózat fertőtlenítésére lehet szükség. 

Cégünk a teljes ügymenetben rendelkezésedre áll – így egy esetlegesen felmerülő fertőtlenítési igényt is kezelni tudunk, nem szükséges több szakértőt felkeresned és kapcsolatot tartanod velük!  

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések