Ivóvíz bevizsgálás, csapvíz elemzés

Ivóvíz bevizsgálás: kinek van rá szüksége?

Az ivóvíz bevizsgálását, a csapvíz összetételének elemzését számos tényező indokolhatja, melyeket az alábbiakban foglalunk össze. 
Ivóvíz bevizsgálás Az ivóvíz bevizsgálását a legtöbb esetben a hatóságok írják elő, és valamilyen hatósági eljáráshoz, engedélyhez szükséges annak elvégzése akkreditált vízmintavételezést követően, akkreditált vízvizsgálati laboratóriumban. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló lehetőségeket foglaljuk össze.
 

Ivóvíz bevizsgálás vendéglátóipari egységek nyitásához

Legyen szó akár egy étteremről, akár csak egy fagylaltozóról vagy büféről, az élelmiszer-biztonsági alapelvek megkövetelik, hogy az általad felkínált ételek minden kétséget kizáróan biztonságosak legyenek. Egy vendéglátóipari egység megnyitásához éppen ezért számos engedélyre lesz szükséged, és az „5/2023. (I. 12.) Korm. rendelet az ivóvíz minőségi követelményeiről és az ellenőrzés rendjéről” alapján minden olyan létesítménynek, amely élelmiszerek forgalmazásával foglalkozik, kötelező vízvizsgálatot végeznie, és a megnyitáshoz negatív vízmintát igazoló dokumentumot bemutatnia. 
 

Ivóvíz bevizsgálás üzletnyitási engedélyekhez

Ma már azonban nem csak azon létesítmények kötelezettek a nyitási engedélyhez negatív vízmintát bemutatni, akik élelmiszerek előállításával, forgalmazásával foglalkoznak – de minden olyan üzletre is vonatkozik ez a szabály, akinek leendő ügyfelei, vendégei vagy akár az általuk vásárolt termékek, használt berendezések az ivóvízzel bármilyen módon érintkezni fognak. 
 

Ivóvíz bevizsgálás építési engedélyek megszerzéséhez

A különböző üzletnyitási engedélyek megszerzésén kívül is számos olyan hatósági eljárás létezik, amelyhez az ivóvíz bevizsgálás szükségeltetik. 
A hatóságok bizonyos esetekben építkezési területen, az építési engedély kiadása előtt is megkövetelhetik a negatív vízmintáról készült jegyzőkönyvet annak feltételeként, amennyiben egyedi kútból történik a vízellátás. 
 

Ivóvíz bevizsgálás használatbavételi engedélyekhez

Egy épület használatbavételi engedélyéhez minden esetben szükséges az ivóvíz bevizsgálása. 
 

Ivóvíz bevizsgálás a vízhálózat megbontása után

Amennyiben egy ingatlanban, vagy bármilyen létesítményben felújítás, bővítés során a vízhálózat megbontásra kerül, azt követően szintén kötelező az ivóvíz bevizsgálása és a negatív vízminta igazolása. 
 

Ivóvíz bevizsgálás HACCP dokumentációhoz

A HACCP egy olyan nemzetközileg is elfogadott, hazánkban pedig kötelező élelmiszer-biztonsági minőségirányítási rendszer, amely az élelmiszereket előállító és forgalmazó vállalkozások esetében tanúsítja, hogy az adott vállalkozás által felhasznált minden alapanyag megfelel a hatósági követelményeknek. Ennek megfelelően a HACCP tanúsítvány kiállításához is szükséges az ivóvíz bevizsgálása és a negatív vízmintáról készült jegyzőkönyv bemutatása.
 

Ivóvíz bevizsgálás Nébih külön engedélyekhez

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal külön engedélyét olyan vállalkozásoknak szükséges megszerezni a megnyitás előtt, akik hideg és meleg ételeket, vagy cukrászati készítményeket forgalmaznak. A külön engedély megszerzéséhez szükséges dokumentumokat a  57/2010. (V. 7.) FVM rendelet szabályozza, amelyben szintén szerepel feltételként az ivóvíz megfelelőségét tanúsító, 30 napnál nem régebbi vízvizsgálati eredmény.
 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING
Appenin
Culinaris
Mattesz
Semmelweis
Orlen
Strabag
SK

Hírek, blog

További bejegyzések