Vízminta vizsgálat: ivóvíz bevizsgálás akkreditált mintavételezéssel és laboratóriumi vizsgálattal

Vízminta vizsgálat: víz bevizsgálás hatósági engedélyekhez

Vízminta vizsgálat: víz bevizsgálás hatósági engedélyekhez

Az Aqua Solutions Kft.-nél minden típusú vízminta elemzésre felkészültek vagyunk, a megjelölt szolgáltatásainkon kívül akár egyedi kérésekre is lehetőséged van cégünknél!
vízminta vizsgálat
Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban kért vízminta vizsgálati szolgálttásainkat!


Kinek van szüksége vízminta vizsgálatra?

Szolgáltatási körünket első sorban azon intézmények veszik igénybe, akik számára a vízminta vizsgálat eredménye a hatósági engedély feltétele. A hatóságok a vízminta vizsgálatot előírhatják üzletniytási- és használatbavételi engedélyekhez, illetve egyéb hatósági ügyintézésekhez és engedélyekhez egyaránt (pl.: HACCP dokumentációkhoz, Nébih különengedélyekhez, stb.). 

Általánosságban elmondható, hogy minden olyan intézmény, közforgalmat kiszolgáló egység számára kötelező a vízminta bevizsgálás, ahol a leendő vendégek/ügyfelek és/vagy a munkatársak a hálózati ivóvízzel érintkeznek. 
 

Vízminta vizsgálat pár napon belül!

Mivel a vízminta bevizsgálás eredményei általában hatósági engedélyek kiadásához szükségesek, és a rendeletek alapján a jegyzőkönyv nem lehet régebbi 30 napnál, sokszor a folyamatok legvégén kerül sor a vízminta vizsgálatra. Azonban gyakran találkozni több hetes mintavételi és vizsgálati határidőkkel, amelyek csúszásokat okozhatnak. 

Cégünk minden esetben törekszik a lehető legrugalmasabb megoldást kínálni, így vízminta vizsgálataink a piacon egyedülálló gyorsasággal történnek: a vízmintavételezés akár már 2 napon belül lehetséges - míg a teljes ügymenet a vizsgálat típusától is függ, de általában legfeljebb néhány nap.
 

Akkreditált vízminta vizsgálat

Amennyiben hatósági célra készül a vizsgálat, úgy akkreditált mintavételezés szükséges, hiszen ennek hiányában a vizsgálati jegyzőkönyvet a hatóságok nem fogadják el. Ennek teljes ügyintézését vállaljuk: Az akkreditációnk alá tartozó műszaki területen kívül is csak NAH által akkreditált partnerekkel dolgozunk együtt, ennek megfelelően a hatósági megfelelésre garanciát vállalunk!

Magáncélú vizsgálathoz is javasoljuk az általunk végzett mintavételt, ugyanis a szakszerűtlen mintavétel befolyásolhatja a vizsgálat eredményét!
 

A vízminta vizsgálat paraméterei és a vizsgálat eredménye

Az Aqua Solutions Kft.-nél minden típusú vízminta elemzésre felkészültek vagyunk, a megjelölt szolgáltatásainkon kívül akár egyedi kérésekre is lehetőséged van cégünknél! Az alábbiakban bemutatjuk a leggyakrabban kért vízminta vizsgálati szolgálttásainkat!


A vízminta vizsgálat típusától függően számos paramétert kell kivizsgálnunk a vízmintában, amelyek átfogó képet adhatnak a víz minőségéről. A vizsgálandó paraméterek száma a vízvizsgálat elkészítésének céljától is függ. Amennyiben hatósági célból készíttetnél vízminta vizsgálatot, akkor ebben az esetben az adott hatóság, vagy a releváns jogszabályok és előírások pontosan leírják a vizsgálandó paramétereket. Ha azonban nem vagy biztos a vizsgálandó paraméterekben és azok számában, segítünk a megfelelő szolgáltatás kiválasztásában és a paraméterek összeállításában a vízminta vizsgálathoz!
 
Leggyakrabban választott vízminta vizsgálati csomagajánlatainkat az alábbiakban foglaljuk össze.

 

Hatósági engedélyekhez (üzletnyitáshoz, használatbavételi engedélyhez) szükséges vízminta vizsgálatok:

4 paraméteres (ellenőrző) bakteriológiai vízvizsálat

A különböző hatósági engedélyekhez leggyakrabban szükséges vízminta bevizsgálás szolgáltatásunk a 4 paraméteres, úgynevezett ellenőrző bakteriológiai vizsgálat. A legtöbb esetben ezt a vizsgálatot írja elő a hatóság az üzletnyitási engedélyhez, használatbavételi engedélyekhez. 
 
További információkért a 4 paraméteres bakteriológiai vízvizsgálatról kattints IDE.
 


7 paraméteres (részletes) bakteriológiai vizsgálat

Az ellenőrző bakteriológiai vizsgálathoz hasonló eljárásról van szó, amely bővített paramétersort tartalmaz. A hatóságok indokolt esetben az engedélyek kiadása előtt ezt a vizsgálatot követelik meg a 4 paraméteres helyett. 

További információkért a 7 paraméteres bakteriológiai vízvizsgálatról kattints IDE.

 

Legionella vizsgálat és kockázatelemzés


A legionella-rendelet értelmében a leírt vizsgálatot minden olyan közforgalmat kiszolgáló intézmény köteles rendszeresen elvégeztetni, amelyben a vendégek vagy a munkatársak hálózati melegvízzel érintkeznek. Akkreditált vízmintavételezésben és legionella vizsgálat, legionella kockázatértékelési dokumentáció elkészítésében egyaránt állunk ügyfeleink rendelkezésére, így velünk a teljes ügymenetet véghez viheted. 

Legionella vizsgálatokról további információt IDE kattintva olvashatsz, a kockázatértékelési dokumentáció elkészítésérő pedig ITT tájékozódhatsz

 

Kútvíz bevizsgálás akkreditált VAGY hozott mintából

A telken lévő fúrt kút vizének felhasználása vonzó lehet, azonban nem árt tudni, hogy kockázatokat is tartogathat. Ennek megfelelően mindazok számára ajánljuk a kútvíz bevizsgálását, aki kútjának vizét bármely célra felhasználná: öntözésre, haszonállatok itatására vagy közvetlen fogyasztásra. 

A kútvíz bevizsgálás során is állunk kedves ügyfeleink rendelkezésére: lehetőségünk van akár akkreditált vízmintavételezéssel is eljárni, de hozott mintából is vállaljuk a kútvizek bevizsgálását. 

Fontos! A hozott mintavételből készült dokumentáció nem akkreditált, hatósági eljárások során nem használható fel - így az eredmény csupán tájékoztató jellegűnek tekinthető.

Kútvíz bevizsgálás szolgáltatásunkról IDE kattintva olvashatsz többet. 

 

Fürdővizek vizsgálata

A "37/1996. (X. 18.) NM rendelet a küzfürdők létesítésének és üzemeltetésének közegészségügyi feltételeiről" kimondja, hogy mind uszodákban, wellness központokban, közfürdőkben, sőt, még a társasházakban található medencék esetében is rendszeresen kötelező ellenőriztetni a fürdővíz minőségét a hatósági engedély megtartásához. Ennek elvégzésében is szívesen segítünk: akkreditált mintavételezéssel, egyedülálló gyorsasággal járunk el.

Fürdővíz bevizsgálás szolgáltatásunkról bővebb információért kattints IDE. 

 

 

Vízminta vizsgálat gyorsan, hatósági megfeleléssel

Az Aqua Solutions Magyarország Kft. a vízminta vizsgálatokat akkreditált mintavételezést követően akkreditált laboratóriumba szállítja, vizsgálataink eredményeit a Népegészségügyi Központ (volt ÁNTSZ), és minden további hatóság mindenfajta ügyintézés során elfogad!

Munkatársaink mindent elkövetnek, hogy a lehető leghamarabb eredményekhez jusson minden megrendelőnk, ezért a számlát, a jegyzőkönyveket és az eredményeket egyaránt e-mailben küldjük ki az ügyfeleink részére. Az országban egyedülálló gyorsasággal végezzük a vízminta vizsgálatainkat, ezért már 2 napon belülre, de sokszor akár másnapra is tudunk időpontot adni vízmintavételezésre. Majd a vízminta vizsgálat típusától függően többnyire egy héten belül, de bizonyos esetekben akár már 3 napon belül is elkészülnek az eredmények. Külön kérésre pedig akár postán is továbbítjuk a dokumentumokat.


 

Partnereink

Budapest Airport
BOSCH
Magyar Vöröskereszt
B+N
Műegyetem 1782
Magyar Fejlesztési Bank
Wellis
Penta
MOL
Grand Hotel
Kerex
swietelsky
Szamos
KFC
ZING

Hírek, blog

További bejegyzések